Kim je Putinu zagotovil podporo pri vseh njegovih odločitvah in sodelovanje
Kim je Putinu zagotovil podporo pri vseh njegovih odločitvah in sodelovanje "v boju proti imperializmu". Foto: AP
Sorodna novica Kim Džong Un po srečanju in zdravici s Putinom že na poti iz Vistočnija

Kim je prvič po koncu epidemije covida-19 zapustil državo, z vlakom je v torek prispel v Rusijo, kjer ga je danes na kozmodromu Vistočni sprejel Putin. Po približno enournem pogovoru je nato gostitelj Kima povabil nadržavniško večerjo.

Po poročanju ruskih medijev sta voditelja jedla račjo solato s figami in nektarinami, cmoke s kamčatsko rakovico, ribjo juho, jesetra z gobami in krompirjem, govedino s pečeno zelenjavo ter brusnice iz tajge s pinjolami in kondenziranim mlekom. Hrano so visoki gostje poplaknili z izborom rdečih in belih vin s posestva dvorca Divnomorsko na jugu Rusije.

To je bila druga državniška večerja, ki so jo oblasti v Moskvi priredile v čast Kimu. Tudi med njunim zadnjim obiskom aprila leta 2019 v Vladivostoku, ki prav tako leži na skrajnem vzhodu Rusije, je Putin sogovornika počastil z državniško večerjo, ki velja za najbogatejšo in najbolj elegantno med diplomatskimi dogodki.

Po poročanju tujih medijev je Putin med večerjo tudi dvignil kozarec in nazdravil "krepitvi sodelovanja v prihodnosti in še tesnejšemu prijateljstvu med obema državama".

"Korejski pregovor pravi: dobre obleke so tiste, ki so nove, a najboljši prijatelji so stari prijatelji. Naši ljudje pa pravijo: stari prijatelj je boljši kot dva nova. Ta ljudska modrost v celoti velja za odnose med našima državama. Nazdravljam na blaginjo naših narodov, na zdravje voditelja in vseh prisotnih," je še zaželel dolgoletni ruski predsednik. Kim mu je odgovoril: "Nazdravljam na Putinovo zdravje."