Randy in Evi Quaid sta že kar nekajkrat
Randy in Evi Quaid sta že kar nekajkrat "pozirala" za takšni fotografiji. Foto: Urad šerifa okrožja Santa Barbara
Randy in Evi Quaid
Zakonca sta se za nekaj dni znašla v zaporu že leta 2009.

Igralec in njegova žena, ki ju oblasti okrožja Santa Barbara obtožujejo nedovoljenega vstopa na zemljišče in vandalizma, saj sta se vselila v hišo, ki ni bila (več) njuna, sta se najprej več mesecev izogibala sodišču, nato pa, malo pred tem, ko je sodišče izdalo nalog za njuno aretacijo, odpotovala v Kanado, domovino Evinega očeta. In tam tudi ostala.

Zaprosila sta za status beguncev in med razlogi za svojo prošnjo navedla tudi strah - prepričana sta namreč, da so oblasti v Santa Barbari podkupljene, in zahtevata preiskavo. Ob tem 60-letni igralec (sicer starejši brat Dennisa Quaida) pravi, da mu je zaradi neprostovoljnega izgnanstva neznansko hudo in da bolj kot kar koli drugega želi vrnitve v domovino, da bi lahko nadaljeval svojo igralsko kariero.

"Počutim se, kot da bi naju nagnali"
"Počutim se, kot da bi naju nagnali iz države in za nama zaloputnili vrata," je novinarjem Associated Pressa potožil v telefonskem pogovoru in dodal: "In zaradi česa? Zaradi lažnih obtožb vandalizma? Santa Barbara lahko res spi mirneje, ker ve, da sta Quaidova daleč stran."

"Ta zaporni nalog je ponarejen, vsaj kar se naju tiče," je prepričana Evi, ki dodaja: "Randy Quaid ni nič večji begunec od "srica Sama". Mislim ... on je le zvezdnik Dneva neodvisnosti."

Sodišče v Santa Barbari je pred meseci zaprosilo za njuno izročitev, vendar je Kanada zahtevo zavrnila. Oktobra lani so ju kanadske oblasti v Vancouvru pridržale, a nato kmalu izpustile - po plačilu varščine 10.000 kanadskih dolarjev.

Evi: Čutiva, da sta najini življenji v nevarnosti
Očitno so jih prepričale trditve Evi Quaid, ki je v zmedeni predstavitvi pred odborom za priseljevanje dejala, da je bilo kar osem igralskih prijateljev njenega moža v zadnjih letih umorjenih in da se bojita, da bo naslednji on. "Čutiva, da sta najini življenji v nevarnosti," je še zatrdila, njun odvetnik pa je pozneje medijem predal še njuno sporočilo: "Da, iščeva azil pred tistimi, ki 'fentavajo' hollywoodske zvezde." Randy je ob tem potožil, da ga preganjajo že 20 let.

Pozabila na račun za teden dopusta
Že predtem sta se zakonca za nekaj dni znašla v zaporu, saj sta junija 2009 en teden dopustovala na razkošnem posestvu San Ysidro Ranch, računa pa nista plačala. Hotelsko vodstvo ju je zato zaradi goljufije prijavilo policiji, Quaidova sta račun pozneje sicer plačala, vendar se nista mogla več izogniti sodnemu postopku. Še bolj se je zapletlo, ker sta Quaidova na obravnave "pozabila" oz. sta, kot sta zatrjevala, narobe razumela svojega odvetnika, zaradi česar se je postopek še bolj zavlekel. Sodniku, ki mu je bil primer dodeljen, je nato prekipelo in je dal par aretirati. Po dveh dneh v zaporu sta nato oba privolila v poravnavo.

Par velja v Hollywoodu, zadnje čase pa tudi med policisti, za "zakonca iz nočne more", saj povzroča težave, seje nemir in nadleguje ljudi, kamor koli pride. Leta 2008 so zaradi vseh težav Quaida izločili iz cehovskega združenja igralcev, leta 2009 pa so policisti zakonca raje sami odpeljali do banke po denar za varščino, kot da bi ju imeli čez noč v zaporu.