Ana Obregon je najbolj znana po vlogah v številnih španskih humorističnih serijah, sin edinec pa ji je umrl za rakom leta 2020 v 28. letu starosti.

Zvezdnica je večkrat spregovorila o tem, kako težko se je postaviti nazaj na noge po taki tragediji, še posebej velik udarec pa je bil, da je po sinovi smrti izgubila še oba starša.

V Španiji je prepovedano vsakršno nadomestno materinstvo. Pred dnevi je španski tabloid ¡Hola! na naslovnici objavil fotografijo Obregonove pred porodnišnico v Miamiju, kako pestuje novorojenko.

Igralka je pozneje na Instagramu komentirala naslovnico revije: "V mojo temo je vstopila svetloba, polna ljubezni. Nikdar več ne bom sama. PONOVNO SEM ŽIVA."

Vlada ogorčena: "Dajenje maternice v najem"

Njen zapis je sprožil burno razpravo na španskih družbenih omrežjih, razjarjeni so bili tudi ministri v španski levo usmerjeni vladi.

Ministrica za izobraževanje Pilar Alegría je tako označila fotografijo Obregónove, ki zapušča porodnišnico, kot "dantejevsko", pri čemer je imela v mislih popotovanje italijanskega pisca čez pekel.

"To ni nadomestno materinstvo, to je dati v najem maternico, kar je, kot vemo, v Španiji nezakonita praksa," je opozorila.

Ana Obregon je v Španiji znana zlasti po vlogah v humorističnih serijah. Foto: EPA
Ana Obregon je v Španiji znana zlasti po vlogah v humorističnih serijah. Foto: EPA

Ministrica za enakost Irene Montero je nadomestno materinstvo označila za "obliko nasilja nad ženskami" in dodala, da gre za "očiten predsodek proti revščini", saj da ženske, ki pristanejo na nadomestno materinstvo, to storijo iz potrebe po denarju.

"Ženskih teles se ne bi smelo ne kupiti, ne vzeti v najem, da bi potešili želje kogar koli," je bil odločen vodja španskega vladnega kabineta Felix Bolaños.

Opozicija: Gre za kompleksno temo

A predstavnica španske opozicijske konservativne Ljudske stranke (PP) Cuca Gamarra je bila opreznejša, češ da je treba to te tematike pristopati prek "globokih in mirnih razprav, ker se dotika številnih moralnih, etičnih in verskih vprašanj".

Socialistična vlada se je v Španiji povzpela na oblast pred slabimi petimi leti, za eno od prioritet pa si je postavila pravice žensk. Letos je med drugim uvedla strožje omejitve, ko gre za nadomestno materinstvo in prepovedala oglaševanje agencij za nadomestno materinstvo.

Za vlado je tovrstna praksa "oblika nasilja proti ženskam", enako pa kategorizira tudi vsakršno obliko prisilne nosečnosti, splava, sterilizacije ali kontracepcije, poroča BBC.