Trump je na svojih shodih velikorat plesal na uspešnico iz 70. let. Foto: Reuters
Trump je na svojih shodih velikorat plesal na uspešnico iz 70. let. Foto: Reuters

Čeprav naj bi člani skupine The Village People kampanjo Donalda Trumpa že v preteklosti pozvali, naj na svojih shodih preneha predvajati diskouspešnico YMCA, tega njegovi predstavniki niso upoštevali. Ker naj bi se pesem, ki med drugim velja tudi za himno homoseksualcev, na njegovih volilnih zborovanjih predvajala brez odobritve, se tako zdaj kampanja spoprijema s pravnimi ukrepi.

Nosilci avtorskih pravic, ki vključujejo tudi pariško glasbeno založbo Scorpio Music, naj bi po besedah odvetnika Richarda Malke z začudenjem odkrili nepooblaščeno in neustrezno uporabo pesmi. Ta je tudi poudaril, da se lastniki avtorskih pravic z uporabo pesmi za 'volitvene namene v korist Donalda Trumpa' nikoli ne bi strinjali, v tem primeru pa naj bi šlo za nedvomno krajo lastnine.

Odvetnik glasbene založbe trdi, da je problem ravno uporaba pesmi za politične namene, ki naj bi bila 'neprimerna'. 73-letni predsednik je namreč nedavno na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, ki je zbirka različnih kampanjskih shodov, na katerih je plesal na uspešnico iz leta 1978, video pa je postal spletna senzacija.

Glasbena založba, ki zastopa glasbeno skupino, bo tako v naslednjih dneh, tako v Franciji kot tudi v Združenih državah Amerike, vložila tožbo, poroča Independent.

Raje bi videli, da njihova glasba ni del politike

Čeprav so pred nekaj meseci člani skupine The Village People dejali, da ne nasprotujejo Trumpovi rabi njihovih pesmi, so poudarili, da bi jim bilo ljubše, če njihova glasba ne bi bila vpletena v politiko. "Demokrati ali republikanci, vsi imajo radi YMCA, in to me veseli," je dejal Victor Willis, glavni pevec skupine in dodal, da skupina Trumpa ne podpira, kampanjo pa so že prosili, naj njihovih pesmi ne uporablja. "Nikoli ga dejansko nisem videl, da bi roke dvignil v znak YMCA. Znak je spremenil v M-A-G-A ali nekaj podobnega," je še dodal.