Zdravnik Conrad Murray trdi, da ni kriv nenaklepnega uboja Michaela Jacksona. Foto: EPA
Zdravnik Conrad Murray trdi, da ni kriv nenaklepnega uboja Michaela Jacksona. Foto: EPA
Je zdravnik kriv za Jacksonovo smrt?

Prvi dan na sodišču je potekal v znamenju zaslišanj prič, kar naj bi trajalo 14 dni. Šele potem bo sodišče odločalo, ali se bo začel sodni proces proti zdravniku. Na sodišče so tokrat povabili tudi nekdanje zaposlene pri Michaelu Jacksonu, med njimi vodjo Jacksonovih zaposlenih in dva pevčeva varnostnika. Eden izmed njiju je bil v času Jacksonovih poslednjih ur - kralj popa je umrl pred dobrim letom in pol - v sobi tudi v trenutku, ko je Murray poklical reševalce.

Zdravnika je zgrabila panika
Na sodišču je v torek vodja Jacksonovih varnostnikov Faheem Muhammed dejal, da je bil Murray, ko je Jackson padel v komo, paničen in nemočen. Potem ko je Jackson nezavesten ležal, naj bi se zdravnik po njegovih besedah panično odzval in oba varnostnika vprašal, ali obvladata oživljanje z umetnim dihanjem in masažo srca. "Pogledal sem Alberta, ker sva dr. Murrayja poznala kot specialista za srce, in bila sva pretresena," je Muhammed dejal o sebi in varnostniku Albertu Alvarezu.

Več v priloženem prispevku Adrijana Bakiča iz Poročil.
Na vprašanje, ali je Murray morda samo prosil za pomoč, je Muhammed odgovoril: "Glede na način, kako je to vprašal, ni vedel, kako se oživlja." V tem času naj bi bil Jackson po njegovi presoji že mrtev, saj je 50-letnik "z odprtimi usti in očmi" preprosto negibno ležal na tleh.

Tožilstvo Murrayju očita, da je Jacksonu vbrizgal sredstvo proti kronični nespečnosti, ki je namenjeno kot anestetik pri operacijah. Prav tako naj bi zdravnik čakal preveč časa, preden je poklical reševalce. V tem času naj bi raje poskrbel za odstranitev dokazov.

Otroka sta opazovala "dramo"
Prvi dan zaslišanj se je izvedelo tudi, da sta najstarejša Jacksonova otroka, Prince in Paris, takrat stara 12 in 11 let, v času vse te "drame" stala na vratih spalnice. Otrokoma so šele pozneje, v bolnišnici, sporočili, da je njun oče umrl.

Jackson je umrl 25. junija 2009 v starosti 50 let zaradi odpovedi srca. Murrayja so februarja letos obtožili umora zaradi malomarnosti, po plačilu varščine 75.000 dolarjev pa so ga izpustili na prostost. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozijo do štiri leta zapora.

Je zdravnik kriv za Jacksonovo smrt?