Princ Filip je umrl aprila letos. Foto: Reuters
Princ Filip je umrl aprila letos. Foto: Reuters

Vojvoda Edinburški, ki je bil s 95-letno kraljico Elizabeto poročen več kot 70 let, je umrl 9. aprila doma v Windsorskem gradu v starosti 99 let.

V skladu s tradicijo, ki sega v leto 1910, je Andrew McFarlane, predsednik sodišča, sporočil, da je privolil v to, da je treba Filipovo oporoko zapečatiti, nobena od kopij pa ne sme biti na voljo javnosti. Prav tako je odobril prošnjo, da se "izloči vrednost posestva iz sodno overjene kopije oporoke".

"Publiciteta, ki bi jo objava oporoke skoraj zagotovo sprožila, bi bila izjemno razsežna in povsem v nasprotju s ciljem ohranjanja dostojanstva monarhinje," je zapisal McFarlane. Ob tem je dejal, da se mu je razsodba, ki je sicer pričakovana, zdela "potrebna in primerna za varovanje zasebnosti njenega visočanstva in kraljeve družine".

Zdaj mora miniti 90 let, preden se lahko vloži prošnja za odpečatenje oporoke, kar se sodniku zdi "primerno obdobje". Prva kronana glava, katere oporoko so zapečatili, je bil princ Francis, mlajši brat žene Jurija V., kraljice Mary.

V zapečatenem sefu z oporokami britanskih predstavnikov dvora je trenutno več kot 30 ovojnic. Zadnja izvira iz leta 2002 po smrti kraljice matere in Elizabetine sestre Margaret.