BBC je zaradi smrti princa Filipa povsem prilagodil svoj program. Foto: Zajem zaslona BBC
BBC je zaradi smrti princa Filipa povsem prilagodil svoj program. Foto: Zajem zaslona BBC

Podatki, ki so jih javno objavili pri BBC-ju, kažejo, da so do četrtka prejeli 109.741 pritožb, vezanih na "obseg programskega časa, namenjenega poročanju o smrti vojvode Edinburškega".

"Smrt njegovega visočanstva princa Filipa, vojvode Edinburškega, je bil pomemben dogodek, ki je vzbudil veliko zanimanja, tako domače kot tuje javnosti. Zavedamo se, da nekateri gledalci niso bili zadovoljni z deležem programa, ki smo dogodku namenili, in posledicami, ki jih je to imelo za naš redni radijski in TV-program," je BBC zapisal v izjavi.

Zanimanje mednarodne javnosti za britansko kraljevo družino se je v zadnjem času še povečalo zaradi t. i. megxita. Foto: Reuters
Zanimanje mednarodne javnosti za britansko kraljevo družino se je v zadnjem času še povečalo zaradi t. i. megxita. Foto: Reuters
Sorodna novica Kdo vse bo Filipa pospremil na zadnjo pot, kaj bodo nosili in kdo bo hodil ob kom?

"Takih sprememb ne izvajamo brez skrbnega premisleka, odločitve, ki smo jih sprejeli, pa odražajo vlogo, ki jo BBC igra kot nacionalna radiotelevizija v trenutkih nacionalnega pomena."

BBC-jev predstavnik je ob tem še povedal, da so ponosni na svoje poročanje in vlogo, ki jo igrajo v trenutkih nacionalnega pomena.

Izjemen porast zanimanja za družino

Zanimanje svetovne javnosti za britansko kraljevo družino je v zadnjem času močno poskočilo, predvsem zaradi udarnega intervjuja princa Harryja in njegove žene Meghan Markle z Oprah Winfrey prejšnji mesec in TV-serije Krona (The Crown).

Princ Filip - vseprisoten na britanskih ulicah v teh dneh. Foto: Reuters
Princ Filip - vseprisoten na britanskih ulicah v teh dneh. Foto: Reuters

A po smrti princa Filipa prejšnji petek je nasičenost medijskih poročil o britanskih kronanih glavah očitno dosegla skrajno mejo – vsaj v Združenem kraljestvu.

BBC se je na smrt 99-letnega princa odzval s popolno reorganizacijo svojega rednega televizijskega in radijskega programa, odpadli so redne oddaje, serije in filmi, namesto tega pa so bili Britanci deležni skoraj 24-urnega cikla novic o Filipu.

Med drugim so tako preložili predvajanje priljubljene britanske telenovele EastEnders in finale MasterChefa.

Upad gledanosti

Poročanje o prinčevi smrti ni bilo omejeno zgolj na BBC, ampak je bila to udarna tema tako rekoč vseh britanskih kanalov, radijske postaje pa so običajni glasbeni program zamenjale z otožnimi napevi, poroča CNN.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

In ne glede na to, da ima kraljeva družina poseben pomen za Britance, je bilo vse skupaj tudi zanje preveč, gledanost kanala BBC One je v petek med 19. in 20. uro padla za šest odstotkov, z 2,56 milijona na 2,41, gledanost BBC Two pa kar za 65 odstotkov, z 980.000 na 340.000.

Gledalci so kritizirali tudi BBC na spletu, še posebej ko so odpovedali tudi celoten redni program kanala BBC Four, vključno s prenosom tekme ženskega nogometa.

Gledanost je močno padla tudi ITV-ju, BBC-jevemu glavnemu tekmecu, ki je ob 17.00 predvajal film o princu Filipu, nato je ob 19.00 sledila dvourna posebna oddaja o smrti princa Filipa, ob 21.00 pa še dokumentarni film o njem. Gledanost ITV-ja je v petek zvečer padla za 60 odstotkov.