Zdi se, da je vez med Charlesom in Harryjem dokončno pretrgana. Foto: Reuters
Zdi se, da je vez med Charlesom in Harryjem dokončno pretrgana. Foto: Reuters

Britanski prestolonaslednik je sicer že pred Archiejevim rojstvom leta 2019 obelodanil, da namerava skrčiti monarhijo oz. ožji kraljevski krog, da bi se tako prikupil svojim prihodnjim podanikom, za katere meni, da nočejo davkoplačevalskega denarja namenjati za "prenapihnjeno" monarhijo.

Kot poroča Daily Mail, je 72-letni Charles svojemu mlajšemu sinu Harryju sporočil, da namerava spremeniti pristojne dokumente in tako onemogočiti Archieju, da bi podedoval prinčevski naziv, do katerega bi sicer imel pravico. Prvorojenec princa Harryja in Meghan Markle je trenutno sedmi v vrsti za britanski prestol.

Odnosi znotraj družine naj bi se začeli krhati s prihodom Meghan Markle. Foto: AP
Odnosi znotraj družine naj bi se začeli krhati s prihodom Meghan Markle. Foto: AP

"Harry in Meghan sta bila obveščena, da Archie ne bo nikdar postal princ, tudi, ko postane Charles kralj," je povedal vir za Daily Mail.

Zakonca novice, ki naj bi jo prejela tik pred napovedanim intervjujem z Oprah, nista dobro sprejela – kljub temu da sta se odrekla svojim kraljevskim dolžnostim in obvezam in se lani preselila v ZDA.

Charlesova odločitev naj bi še dodatno načela že tako trhle odnose med Buckinghamsko palačo in Harryjem, ki je med drugim očetu v intervjuju očital slabo starševstvo, češ, da je pustil, da sta sinova trpela, ker je bil tako vzgojen tudi sam.

Brez srečanja Harry-Charles?

Po Charlesovem načrtu bi bili do najvišjih nazivov, finančne podpore in policijskega spremstva upravičeni zgolj prestolonasledniki in njihovi najožji družinski člani.

Charles je v tej svoji nameri stopil na žulj tudi svojemu mlajšemu bratu, princu Andrewu, s katerim se ne moreta dogovoriti, kakšnega varovanja naj bi bili v prihodnje deležni princesi Beatrice in Eugenie. Andrew je deveti v vrsti za prestol, njegovi hčerki pa deseta in enajsta.

A največji razdor je nastal med Harryjem in ostalo družino. Vezi naj bi bile tako nepopravljivo skrhane, da, po poročanju Evening Standarda, ni predvideno niti srečanje Charlesa s sinom, ko ta prileti v Anglijo konec tega meseca na razkritje kipa princese Diane 1. julija. Harry se bo moral ob pristanku za pet dni samoizolirati, Charles pa naj bi bil v tistem času na Škotskem.