Sam Neill. Foto: EPA
Sam Neill. Foto: EPA

Da bi se zamotil, je 75-letni igralec lani med zdravljenjem začel pisati vinjete iz svojega življenja. Nastala je knjiga z naslovom Did I Ever Tell You This?, v kateri razpravlja o filmski in televizijski karieri, zvezdniškem življenju, življenju na podeželju na Novi Zelandiji in smrtnosti.

"Ugotovil sem, da nimam kaj početi. Navajen sem delati, rad hodim na delo. Rad sem vsak dan z ljudmi, uživam v družbi, prijateljstvu in vseh teh stvareh. In nenadoma sem bil za to prikrajšan. In pomislil sem, 'kaj naj naredim'," je povedal v intervjuju za Guardian.

Jurski park. Foto: IMDb
Jurski park. Foto: IMDb

"Nikoli nisem imel namena napisati knjige. Toda ko sem nadaljeval s pisanjem, sem ugotovil, da mi to pravzaprav daje razlog za življenje, in šel sem spat z mislijo: 'Jutri bom pisal o tem … to me bo zabavalo.' In to je bilo rešilno, saj ne bi mogel iti čez to, ne da bi imel kaj početi."

Zbirka zgodb bralca popelje od otroških dni na Irskem do odraščanja na Novi Zelandiji. Poleg družinskih dogodivščin pripoveduje smešne zgodbe o odraščanju in zabavne anekdote s filmskih setov v preteklih letih, piše Guardian.

Dejal je, da njegova knjiga ni spomin na raka, a bolezen kljub temu tvori rdečo nit skozi celotno pripoved.

Neillu so marca lani diagnosticirali krvnega raka. Prejel je kemoterapijo, a ko je ta začela odpovedovati, je začel jemati novo kemoterapijo, ki jo bo prejemal do konca življenja, čeprav je ozdravljen.

"Ne morem se pretvarjati, da zadnje leto ni imelo temačnih trenutkov. A te so premagali svetli. Zaradi njih sem bil hvaležen vsak dan, pa tudi neizmerno hvaležen za vse prijatelje. Samo vesel sem, da sem živ.”

Neillova igralska kariera se je začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, odigral je več kot 150 vlog v filmih, kot sta Jurski park in Klavir. Trenutno se pripravlja na začetek snemanja televizijske priredbe uspešnice Liane Moriarty Apples Never Fall.