Cena se zgolj omenja. Elektirčno kolo, narejeno iz bambusa, naj bi stalo okoli 7.000 evrov. Foto: Calfee Design
Cena se zgolj omenja. Elektirčno kolo, narejeno iz bambusa, naj bi stalo okoli 7.000 evrov. Foto: Calfee Design

Pri podjetju Calfee Design so znani po nenavadno oblikovanih inovativnih kolesih z okviri, izdelanimi iz bambusa. Zadnja kreacija je bamboo e-bike, električno kolo, ki so mu podelili nadimek "ubijalec avtomobilov".
"Ubijalec avtomobilov" zato, ker kolo ponuja številne možnosti, s katerimi bi lahko v mestih nadomestil avtomobil.
Čeprav je bila na severnoameriški razstavi ročno izdelanih koles prikazana šele konceptna različica kolesa, pa je to kolo že v uporabi pri stranki v San Franciscu, ki se s kolesom vsakodnevno vozi na delo. Zaradi uporabe bambusa je konstrukcija kolesa izjemno lahka, hkrati pa zelo trdna. Pri izdelavi so uporabili tudi mešanico konopljinih vlaken in epoksidne smole.
Številni elektronski pripomočki
Pedala pomaga vrteti motor z močjo 500 vatov, ki so ga vgradili v zadnje kolo. Zaščiten je s pokrovom, izdelanim iz ogljikovih vlaken. Kolesar lahko med uporabo kolesa izbira, s kakšno močjo naj mu električni motor pomaga poganjati pedala. Vgrajen ima tudi LCD-zaslon, na katerem se mu prikazuje stanje napolnjenosti baterije, skupni doseg in še nekateri drugi parametri. Kolikšen je doseg s polno baterijo, proizvajalec kolesa na omenja.
Ker gre za tovorno kolo, ima veliko dodatkov za prevoz tovora. Košara spredaj je tako velika, da omogoča prevoz zaboja piva, zadaj pa sta dva jeklena zaboja, v katerih lahko prevažamo najrazličnejše orodje. Med zabojema nad kolesom je še plitvejši prostor, v katerega lahko pospravimo delovno obleko in rokavice.
Del opreme kolesa je tudi alarmni sistem, ki se vključi, če želi nekdo kolo premakniti, ko je parkirano. Luči delujejo s pomočjo LED-tehnologije in se samodejno izklopijo, ko se kolo ustavi.