Atraktivne driftarske vožnje z veliko gumarskega vonja in dima so navdušile številne gledalce, ki so se v lepem vremenu zbrali blizu Logatca. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Atraktivne driftarske vožnje z veliko gumarskega vonja in dima so navdušile številne gledalce, ki so se v lepem vremenu zbrali blizu Logatca. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Aleš Hlad na supermoto motorju
Finalni dvoboji v driftanju
Najboljše samostojne drift vožnje
V avtomobilu z najboljšim slovenskim drifterjem

Blagomix Racing Park je na zadnji avgustovski dan že drugič letos gostil nekaj najboljših drifterjev iz tega dela Evrope, ki nastopajo v boju za Avtomagazinov drift pokal (AMDC).

Vozniki so se med seboj pomerili v zanimivi obliki motošporta, obenem pa tudi tehniki vožnje, ki si je v zadnjih letih tudi na slovenskih tleh pridobila veliko ljubiteljev. Čeprav deluje "drift" oziroma "driftanje" na prvi pogled za naenadzorovano, morda že celo nekoliko divje drsenje avtomobila oziroma njegovih koles, pa gre pri tem za precej zahtevno "upravljanje" avtomobila, ki pri vrtenju volana, prestavni ročici in pedalki za plin zahteva veliko občutka. Vozilo drifta takrat, ko pogonska kolesa izgubijo trenje skozi zavoje, vendar se pri tem vzdržujeta nadzor avtomobila in stalna hitrost od začetka zavoja pa do izhoda. Sprednja kolesa so med driftom obrnjena v nasprotno smer, v katero poteka zavoj.

Grošelj zopet pokazal svoje mojstrstvo
Gledalci, ki se jih je tudi zaradi lepega vremena zbralo veliko, so lahko uživali v tesnih drsenjih dvojic pri velikih hitrostih in kopici "skurjenih gum". Tekmovanja so se udeležili nekateri najboljši slovenski drifterji, kot so zdajšnji prvak Peter Žvan, vodilni v skupnem seštevku Gregor Sedlar in zmagovalec leta 2007 Peter Cimerman.

Med premori posameznih vožnjah in finalnih dvobojih je za razpoloženje skrbel najboljši slovenski drifter Luka Marko Grošelj (sicer sodnik na slovenskih tekmovanjih), ki se je po tokrat nekoliko spremenjeni progi zapeljal s svojim atraktivnim dirkalnikom M3 GTR - tudi v spremstvu naše kamere. Svoje so dodali še voznik supermota Aleš Hlad in atraktivna avtokrosista Matija Rakovec in Dejan Petrič. Za posebno popestritev je poskrbel tudi majhen bencinski model na daljinsko upravljanje, ki je poskušal oponašati "velike brate" in si pogosto prislužil tudi glasen aplavz.

Na novi progi kar nekaj "vrtenj"
Tekmovanje se je s treningi začelo že zgodaj zjutraj, ob 13. so se začele posamične vožnje, sledilo pa jim je finale najboljše šestnajsterice, ki so se med seboj pomerili v neposrednih dvobojih.

Popolnoma nova, precej hitra in tehnično zahtevna postavitev steze se je izkazala za težak zalogaj, saj si niti eden izmed tekmovalcev v posamičnih nastopih ni prislužil ocene 10 - redke so bile tudi devetice.

Dva "podaljška" v četrtfinalu
V dvoboje najboljše šestnajsterice so se prebili vsi favoriti, že v četrtini finala pa smo bili priča dvoboju dirke. Peter Cimerman in Hrvat Marino Pirić sta dvoboj ponavljala kar dvakrat, na koncu pa je odločila ena sama točka in Cimerman se je prebil v polfinale. Tam je izpadel proti Petru Žvanu, v drugem polfinalu pa je Gregor Sedlar zanesljivo izločil Marka Đuriča, ki mu (oziroma njegovemu avtoilumob) proga ni najbolj ustrezala. Finalni dvoboj je bil presenetljivo kratek: Sedlar se je v vsakem dvobolju po enkrat zavrtel in tako zmago, pa tudi prvo mesto v skupnem seštevku AMDC po treh dirkah (do konca sta še dve) prepustil Žvanu.

Rezultati (prvih 10):

1. Peter Žvan (BMW 325i E30)
2. Gregor Sedlar (BMW 328i E36)
3. Peter Cimerman (BMW M3 E36)
4. Marko Đurić (Toyota corolla GT AE86)
5. Marino Pirić (BMW 328i E30)
6. Simon Kregar (BMW M3 E36 SDV)
7. Darko Šalamun (BMW 325i E36)
8. Anže Urbančič (BMW 328i E36)
9. Matej Čik (BMW 325i E30)
10. Uroš Berdajs (BMW 325i E30)

V priloženih posnetkih si oglejte nekatere najboljše posamične vožnje, dvoboje, vožnje najboljšega slovenskega drifterja Luke Marka Grošlja in nastop Aleša Hlada na supermotu, v priloženi fotogaleriji pa si lahko ogledate vse utrinke iz prireditve.

Aleš Hlad na supermoto motorju
Finalni dvoboji v driftanju
Najboljše samostojne drift vožnje
V avtomobilu z najboljšim slovenskim drifterjem