Infiniti bo QX30 v Evropi začel prodajati sredi leta 2016. Proizvajali ga bodo v Nissanovi tovarni v Sunderlandu, v Angliji. Foto: Infiniti
Infiniti bo QX30 v Evropi začel prodajati sredi leta 2016. Proizvajali ga bodo v Nissanovi tovarni v Sunderlandu, v Angliji. Foto: Infiniti

Pri Infinitiju so na avtomobilskem salonu v Los Angelesu istočasno s salonom v kitajskem Guandžovu razkrili kompaktni športni terenec QX30, ki se bo v Evropi za naklonjenosti kupcev boril z BMW X1, mercedes-benzom GLA in audijem Q3.
Infiniti je luksuzna znamka Nissana. V Frankfurtu so Japonci razkrili novo kompaktno kombilimuzino Q30, na kateri temelji tudi športni terenec QX30.
Pri Inifitiju upajo, da bodo z novincem, za katerega pravijo, da prihaja ob pravem času, prepričali več mlajših kupcev vozil. Premium segnem križancev je globalno gledano najhitreje rastoč avtomobilski segment vozil, kupci generacije X (posamezniki, rojeni med letoma 1965 in 1980) in generacije Y (rojeni med 1981 in 2000) pa naj bi predstavljali večino lastnikov v tem segmentu vozil do leta 2020.
Tako kot petvratna kombilimuzina Q30, tudi QX30 temelji na Mercedesovi platformi in je del poslovnega sodelovanja med Nissanom in Mercedesom. Pri obeh znamkah so dejali, da pričakujejo zgolj malo križanja pri kupcih konkurenčnih modelov obeh znamk.
Tudi s štirikolesnim pogonom
QX30 ima v primerjavi s Q30 za dodatne tri centimetre dvignjeno karoserijo, za 4,5 centimetra je tudi širši, ima tudi dodatne zaščitne elemente karoserije. V ponudbi bodo tudi različice s pogonom na vsa štiri kolesa, omenja se Mercedesova tehnologija štirikolesnega pogona 4matic.
Podatkov o motorni paleti še niso naznanili, zelo verjetno pa si jih bo delil z modelom Q30. To pomeni 1,6-litrski turbo bencinski motor z 90 oziroma 115 kilovatov moči, 2,0-litrski turbo bencinski motor z 155 kilovatov moči, Renaultov 1,5-litrski turbo dizelski motor z 80 kilovatov moči in Mercedesov 2,2-litrski turbo dizelski motor z 125 kilovatov moči. Poleg standardnega šeststopenjskega menjalnika bo v ponudbi še sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik.