Superšportnik se je dobro izkazal tudi med prvimi preizkusi na dirkališču. Foto: McLaren
Superšportnik se je dobro izkazal tudi med prvimi preizkusi na dirkališču. Foto: McLaren

McLaren je opravil prve preizkuse dirkalne različice GT3 modela MP4-12C, ki jo bodo leta 2012 v omejeni seriji ponudili tudi kupcem na trgu.

Avtomobil temelji na serijski različici, ki so jo močno oplemenitili na podlagi izkušenj z dirkalniki formule 1. GT3 je predvsem zaradi aerodinamičnih dodatkov deset centimetrov širši od svojega krotkejšega sorodnika, karoserija je izdelana iz ogljikovih vlaken, poganja ga 3,8-litrski motor V8, ki je prilagojen dirkalnim potrebam, namesto serijskega sedemstopenjskega menjalnika z dvojno sklopko pa so vgradili dirkalni menjalnik Ricardo. Zmogljivostim in razmeram uporabe so seveda prilagodili tudi podvozje vozila, mu namestili zmogljivejše zavore in odstranili del elektronike, ki bdi nad stabilnostjo vozila ter ga tako prilagodili tekmovalnim predpisom.

Preizkus v Silverstonu je bil po konstrukcijskih računalniških simulacijah le uvod v nadaljnje preizkuse na različnih evropskih dirkališčih.

Konstruktorji nameravajo namreč še v praksi potrditi rezultate, ki so jih dobili pri mesecih računalniških simulacij in natančno uglasiti vse nastavitve vozila. Kot poudarjajo pri izdelovalcu, se namreč zavedajo visokih pričakovanj morebitnih kupcev, ki bodo lahko kupili vozila iz omejene serije, namenjene prodaji na trgu.