Direktor Opla Karl-Thomas Neumann ob zakritem prototipu astre. Foto: Opel
Direktor Opla Karl-Thomas Neumann ob zakritem prototipu astre. Foto: Opel

Opel bo septembra na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril novo generacijo astre, mesec pozneje bo že v prodaji. Pri Oplu obljubljajo številne inovacije in večjo učinkovitost.
Predsednik Opel Group dr. Karl-Thomas Neumann je oznanil, da bo skladno z več kot osem desetletij dolgo tradicijo izdelave Oplovih kompaktnih avtomobilov na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu (od 17. do 27. septembra 2015) predstavljena popolnoma nova astra. Predstavili so tudi prvo uradno fotografijo, a le zakamufliranega prototipa. Neumann obljublja vpadljivo in prepoznavno obliko, večjo učinkovitost in številne inovacije.
Krajša, prostornejša in občutno lažja
Oplov osrednji del ponudbe sta bila vedno astra in predtem kadett. To bo že enajsta generacija Oplovega kompaktnega avtomobila, kateremu so vodstvo in razvojniki postavil popolnoma nove razvojne prioritete.
Zunanje mere novinke bodo manjše, a bo notranjost prostorsko izkoriščena, kar bo potnikom zagotovilo več udobja. Obljubljajo, da bo potniški prostor občutno večji kot doslej. Velik napredek naj bi bil dosežen v znižanju skupne mase vozila. V povprečju naj bi bila v primerjavi z aktualnim modelom lažja za 130 kilogramov, kar se bo pokazalo na bolj dinamični vožnji in nižji porabi pogonskih sklopov.
Dr. Neumann ob tem še poudarja, da je Opel sredi največje ofenzive prenove pogonskih sklopov v zgodovini, ki jih bodo namenili tudi novi astri. Tudi mali litrski trivaljnik, ki ga vgrajujejo v manjše modele znamke. Pričakujemo lahko trivatno in petvratno izvedenko kot tudi karavana.
Prva s serijskim tovarniškim radijskim sprejemnikom
Astra se je na trgu pojavila leta 1991. Do danes so se zvrstile že štiri generacije. To je prvi velikoserijski evropski avtomobil s serijskim tovarniško vgrajenim radijskim sprejemnikom, elektronskim nadzorom delovanja blažilnikov in prilagodljivim svetlobnim snopom žarometov.
Astro izdelujejo v Nemčiji, na Poljskem, v Rusiji in v Veliki Britaniji in bo prvi opel, ki se bo na avtomobilski trg pripeljal s komunikacijskim sistemom Opel OnStar, za zagotavljanje pomoči 24 ur na dan, 365 dni na leto.
Astra je sicer tradicionalno glavni prodaji produkt Opla, ki pa je lani prodal več modelov corse. V prvih treh mesecih prodaje v Evropi je Opel po podatkih Jato Dynamics prodal 46.915 modelov astre. Za primerjavo, Volkswagen je v prvi četrtini leta prodal 132.815 golfov, Ford pa 60.739 focusov.
.