Chery se bo v Evropi predstavil s privlačno oblikovanim športnim terencem exeed TX. Foto: Chery
Chery se bo v Evropi predstavil s privlačno oblikovanim športnim terencem exeed TX. Foto: Chery

Po lanski premieri v Frankfurtu bo kitajski elektrificirani športni terenec prišel v Evropo malce pozneje, kot je bilo načrtovano. Medtem podjetje napoveduje gradnjo razvojnega centra na stari celini.

Kitajski avtomobilski proizvajalec je na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil zanimiv in privlačno oblikovan športni terenec, ki naj bi bil na voljo v hibridni, priključno hibridni in popolnoma električni različici. Po besedah prvega moža podjetja, Čena Anninga, bo njihov športni terenec v Evropi najprej na voljo v Nemčiji. Poleg tega Automotive News Europe poroča, je Čen izjavil tudi, da bo podjetje kmalu napovedalo gradnjo svojega razvojnega središča v okolici Frankfurta, kjer bo zaposlenih nekaj sto ljudi. Lani v nekem intervjuju je dejal, da bo vsak njihov model, ki ga bodo pripeljali v Evropo, mikrohibrid, hibrid ali priključni hibrid, obenem pa je potrdil tudi prisotnost popolnoma električnih modelov.

Tenutno le SUV
Trenutno je edini potrjeni model športni terenec exeed TX, ki je bil premierno predstavljen na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, in sicer v priključno hibridni različici. Ta je bil opremljen z baterijo z zmogljivostjo 12 kilovatnih ur, ki mu omogoča do 69 kilometrov vožnje na elektriko.

Po prvotnih načrtih naj bi exeed TX prispel v Evropo prihodnje leto, a zdaj so njegov prihod prestavili vsaj za eno leto. Ob začetku prodaje bo na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom ter štirikolesnim pogonom. Takrat bo verjetno znano tudi, katere druge Cheryjeve modele bomo lahko videli v Evropi.