Vprašali smo vse slovenske občine in osnovne šole, kako skrbijo za varnost svojih učencev med šolskimi prevozi s kombiji in avtobusi. Le v eni občini niso zadovoljni z enim od ed izvajalcev, v vseh drugih šolah so z ravnijo varnosti zadovoljni.

No, mi nismo zadovoljni … Zadnja dva meseca smo namreč snemali po vsej Sloveniji - pred kamero smo spravili veliko število otrok - zato smo prepričani, da bi se morali naši otroci vozili bolj varno. Ne samo, da bi morali biti vozniki bolj vestni, tudi same šole in občine bi se morale aktivneje ukvarjati s to problematiko. V Avtomobilnosti zato predlagamo povsem konkreten ter predvsem enostaven in dokaj poceni ukrep.

V drugem delu oddaje vam predstavljamo tri sveže, težko pričakovane novince. Najprej smo preizkusili najnovejšega land roverja. Imenuje se discovery sport, čeprav je pravzaprav naslednik freelanderja, ostaja pa zmogljiv na terenu, nadvse udoben in še za stopnjo bolj prestižen.

Preizkusili smo tudi novega Fordovega mondea, v karavanski varianti, z zmogljivim dizelskim motorjem in dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Tretji avtomobil, ki smo ga preizkusili za današnjo oddajo pa je Mercedesov CLA shooting brake, karavan s kupejevskimi lastnostmi.

V Avtopediji pa bomo predstavili sistem za krpanje pnevmatik. Ta nam ne koristi samo v primeru predrtja, ampak tudi, ko želite na morju napihniti blazino.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Snemali smo po vsej Sloveniji, pogovorili se z mnogimi šolarji. Povedali so resnico ... Foto: MMC RTV SLO
Da bi se otroci vozili varneje, lahko enostavno, z zelo majhno investicijo, poskrbijo šole in občine same. Interes je, a odgovorni se kar ne zganejo. Foto: MMC RTV SLO
Test: ford mondeo. Atraktivnejši, bolj dinamičen, z inovativnimi varnostnimi pasovi in manj stikali. Foto: MMC RTV SLO
Test: land rover discovery sport - naslednik freelanderja je še bolj prestižen, še bolj udoben in suveren na terenu Foto: MMC RTV SLO
Test: mercedes-benz CLA shooting brake - karavan, ki ima več skupnega s kupeji Foto: MMC RTV SLO