Konceptni dodge super charger iz leta 1968 predstavlja Moparjev nov komplet predelave, ki bo na voljo od začetka prihodnjega leta. Foto: Mopar
Konceptni dodge super charger iz leta 1968 predstavlja Moparjev nov komplet predelave, ki bo na voljo od začetka prihodnjega leta. Foto: Mopar

Obiskovalce sejma SEMA v ameriškem mestu greha gotovo najbolj navdušijo posodobljene in nesramno močne različice legendarnih ameriških mišičnjakov. Tak je tudi Moparjev dodge "super charger" 1968 concept, ki pod sprednjim pokrovom skriva pošastni motor Hellephant s 746 kilovati oziroma malce več kot tisoč "konji". S tem Mopar predstavlja komplet Hellephant Supercharged Mopar Carate HEMI, ki ga bo čez lužo mogoče naročiti od začetka prihodnjega leta in bo lahko spremenil vsak starejši avtomobil ali terenec v pravo pošast.

Motor razvije 746 kilovatov (1.014 KM) in neverjetnih 1.288 Nm navora. Ime Hellephant se nanaša na legendarni motor 426 HEMI iz leta 1964 z ljubkovalnim imenom Elephant ter na komplet Hellcrate s 520 kilovati (707 KM), ki so ga na sejmu SEMA predstavili lani.

Občutno povečanje moči so dosegli z večjo prostornino, visoko učinkovitim kompresorjem, ki je vgrajen na aluminijastem bloku motorja, ter s številnimi izboljšavami pri vbrizgu, vodni črpalki, ventilih in valjih. Zaradi velikega povečanja moči predelava vključuje tudi nove alternatorje, jermene in novo črpalko volanskega servoojačevalnika.

Tudi nekaj za oči
Poleg motorja se super charger pohvali tudi s prefinjeno dodelavo zunanjosti, ki posnema slog sodobnih modelov challenger in charger SRT. Tako so denimo za motorno masko vgradili žaromete modela hellcat, za bolj aerodinamičen učinek pa so odstranili kljuke na vratih. Zunanjo podobo zaokrožajo razširjeni blatniki ter 20-palčna platišča spredaj in 21-palčna zadaj. Notranjost med drugim krasijo novi instrumenti, osvetljeni v modri barvi v slogu logotipa Hellephant, ki ga najdemo tudi na volanskem obroču.