Znaki, ki nas izdajo, da si izmišljamo stvari, so znojenje, zatikanje z besedami, dolgi odmori. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Znaki, ki nas izdajo, da si izmišljamo stvari, so znojenje, zatikanje z besedami, dolgi odmori. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Policist nas lahko zgolj opozori, če sta izpolnjena dva pogoja. Storjeni prekršek mora biti neznatnega pomena, hkrati pa mora policist oceniti, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadostni ukrep. Na primer, da policist med rutinskim pregledom ugotovi, da voznik pri sebi nima vozniškega dovoljenja, hkrati pa ni kršil drugih cestnoprometnih predpisov. Foto: BoBo

"To je neka igra med udeležencem, ki je potencialno storilec v očeh policista, in med policistom, ki je tisti, ki sankcionira, tisti, ki išče napake v očeh udeleženca," pravi Mirjana Ule s Fakultete za družbene vede.

Z izgovori se najpogosteje srečujejo policisti, pa tudi invalidi, ki se morajo z drugimi vozniki prerekati, zakaj so zasedli mesta za invalide, pa čeprav to niso.

Samo na hitro sem se oglasil
"Najpogostejša razloga za uporabo telefona med vožnjo pri kršiteljih sta bila nujen službeni klic ali pa da so se samo na hitro oglasili," ugotavljajo slovenski policisti, ki najrazličnejše izgovore voznikov tako kot kolegi v tujini dobivajo vsakodnevno. Izbrskali smo nekaj najizvirnejših. Avstralska policija je na svojem računu na Twitterju objavila zabavno fotografijo zapisnika s terena, zraven pa so se pošalili, da je voznik prejel nagrado dneva za najizvirnejše pojasnilo svojega prekrška. Prehitri voznik je namreč policistu izjavil, da je vozil prek omejitev zato, ker ga je potiskal močan veter. Namesto 110 km/h je tako zaradi vremenskega vpliva pač peljal 127 km/h.

Več avstralskih voznikov se je tudi izognilo plačilu globe zaradi napačnega parkiranja ali prehitre vožnje, ker so za to okrivili pokojne.

Invalidsko kartico sem posodil babici
V slovenski raziskavi pa so navedli neupravičene izgovore tistih, ki so neupravičeno parkirali na mestih, rezerviranih za invalide. Prav s tem so se v preteklosti ukvarjali na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, kjer so pod vodstvom Aleša Bučarja Ručmana opravili obširno raziskavo o parkiranju na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide. In kakšni so bili izgovori?

"Samo 5 minut." "Samo na banko skočim." "Saj imam prižgane vse štiri smernike." "Invalidsko kartico sem danes posodil/-a babici."

No, v eni izmed preteklih oddaj Avtomobilnost, smo prosili igralce, da nam zaigrajo nekaj tipičnih izgovorov slovenskih voznikov, potem ko so storili prekršek in so jih pri tem zasačili in ustavili policisti. Zabaven video si lahko pogledate pod člankom.