Med kupci v Sloveniji je karavanska različica superba precej bolj priljubljena kot tista s
Med kupci v Sloveniji je karavanska različica superba precej bolj priljubljena kot tista s "klasičnim" zadkom. Foto: M. Kr.

Superb se je tudi na slovenskem trgu že uveljavil kot dostojen tekmec izdelkov prestižnih znamk, ki ga je mogoče dobiti za bistveno bolj ugodno ceno. Čeprav ima zdaj močnega tekmeca celo v lastni družini, v podobi nove generacije modela octavia, pa so prodajni načrti predstavnikov Škode optimistični, saj hišni prestižnež še vedno ponuja dovolj razlik.

Twindoor ostaja v ponudbi
Kot je že v navadi pri pomladitvah modelov, se kozmetične izboljšave najbolj opazijo na prednji maski in zadku. Spredaj je maska prilagojena novim svetlobnim telesom, zadek kombilimuzine oziroma limuzine pa naj bi bil zdaj lepši. Tisti oziroma seveda ni naključje, saj v ponudbi limuzinske različice še vedno ostajajo kombinirana prtljažna vrata twindoor, ki jih je mogoče odpreti tudi le kot pokrov prtljažnika. Prtljažnik limuzine zagotavlja 595 litrov prostornine, prtljažnik kombija pa 633 litrov.

V potniški kabini pa je po posodobitvi mogoče najti še več opreme, namenjene udobju potnikov, pa tudi pomoči vozniku, vključno z izboljšanim sistemom samodejnega parkiranja, ki za manevriranje potrebuje manj prostora ter zna parkirati bočno in pravokotno, po potrebi pa tudi speljati s parkirnega mesta.

Motorji so varčnejši, poraba manjša
Ponudba motorjev je posodobljena, kar se bo po zagotovilih konstruktorjev poznalo predvsem pri porabi goriva. Skoraj pri vseh motorjih bosta serijska sistema zaustavljanja motorja start-stop in rekuperacije zavorne energije, v ponudbi ostaja tudi možnost izbire štirikolesnega pogona in samodejnega menjalnika z dvojno sklopko DSG.

Bencinsko ponudbo začenja motor 1,4 TSU z močjo 92 kilovatov (115 KM), sledita 1,8 TSI z močjo 118 kilovatov (160 KM) in 2,0 TSI z močjo 147 kilovatov (200 KM). V dizelski ponudbi pa je prvi 1,6 TDI z močjo 77 kilovatov (105 KM), sledita še dva motorja 2,0 TDI z močjo 103 kilovatov (140 KM) in 125 kilovatov (170 KM). Za najcenejšo bencinsko različico superba je treba odšteti 19.990 evrov, za najcenejšo dizelsko pa 21.665 evrov.