Rinspeed
Rinspeed "Σtos" je že dvaindvajseto konceptno vozilo, ki so ga zasnovali v švicarskem "laboratoriju idej.“ Foto: Rinspeed

Švicarski Rinspeed bo na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil konceptno hibridno vizionarsko vozilo Ʃtos.

Švicarjem je pri razvoju koncepta pomagalo kar 25 podjetij (Harman, Stahl, ZF …). “Glavne inovacije se navezujejo na svet digitalizacije in avtonomne vožnje, ki bo v prihodnosti spremenila pogled na avtomobile, ki jih poznamo danes,” so zapisali pri Rinspeedu, kjer so znani po svojih inovativnih zamislih in nenavadnih vozilih.

Volan se skrije v armaturno ploščo
Koncept Ʃtos je vozilo z avtopilotom, ki se je sposobno učiti. Da bi potnikom zagotovili čim bolj edinstveno doživetje v vožnji, so vanj vgradili inovativno tehnologijo povezljivosti, ki so jo zagotovili pri podjetju Harman. Poleg tega, da tehnologija zagotavlja odlično zabavo, povezljivost z digitalnim svetom in najvišjo varnost, sistem kot osebni pomočnik razmišlja in predvideva, kaj potnika želita.

Potovalni prostor se prilagaja načinu uporabe avtomobila. V avtonomnem načinu vožnje se volan hitro in elegantno umakne v armaturno ploščo. Pri tem se dva ukrivljena zaslona individualno približata vozniku in sopotniku, da omogočita boljši pogled.

Vozilo je opremljeno z letalnikom, pri čemer je zadek vozila prilagojen za njegov pristanek. Švicarji navajajo številne prednosti. Na primer, lahko prinese šopek rož, ki ga naročimo prek spleta, kar iz vozila, lahko posname relivožnjo in jo v živo prenaša prek spleta.

Renault jih je prehitel
Rinspeed sicer ni prvi avtomobilist, ki si je izmislil, da bi bilo vozilo povezano z brezpilotnim letalom. Že lani so pri Renault Design Indii pripravili koncept vozila kwid in ga predstavili na avtomobilskem salonu v New Delhiju. Pri Renaultu so zapisali, da bi lahko brezpilotno letalo uporabljali za opazovanje prometa, snemanje pokrajine ali zaznavanje ovir na cesti.