Japonsko podjetje, odgovorno za največji vpoklic v zgodovini avtomobilizma naj bi ta teden vložilo vlogo za stečaj. Foto: Reuters
Japonsko podjetje, odgovorno za največji vpoklic v zgodovini avtomobilizma naj bi ta teden vložilo vlogo za stečaj. Foto: Reuters

Reuters poroča, da bi lahko japonski proizvajalec zračnih blazin, varnostnih pasov in drugih avtomobilskih delov že ta teden vložil vlogo za stečaj. To pa ne bo nujno pomenilo konca za Takato, saj naj bi ameriški Key Safety Systems v sklopu restrukturiranja kupil del podjetja za okoli 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,43 milijarde evrov).

Novoustanovljeno podjetje pod okriljem Key Safety Systems bo nadaljevalo proizvodnjo zračnih blazin in drugih proizvodov za avtomobilsko industrijo, medtem ko bodo obveznosti ostale v ločeni enoti. Toda Takata bi lahko vložila vlogo za stečaj še pred sklenitvijo dogovora z ameriško družbo.

Družba Takata tega ni želela komentirati, medtem pa je tokijska borza zaradi poročanja medijev o mogočem stečaju začasno prekinila trgovanje z delnicami podjetja.

Plačalo naj bi milijardo dolarjev
Na začetku letošnjega leta je podjetje Takata priznalo kazensko odgovornost zaradi množičnega nepravilnega delovanja njenih zračnih blazin ter se v poravnavi obvezalo plačati milijardno odškodnino. Od tega je plačalo kazen 25 milijonov evrov in vplačalo 125 milijonov v sklad za žrtve, 850 milijonov pa dolguje avtomobilskim proizvajalcem, kar naj bi podjetje poravnalo do začetka leta 2018 oziroma pet dni po zagotovitvi morebitnega vlagatelja.

Podjetje Takata je dobavilo približno 100 milijonov nepravilno delujočih zračnih blazin, ki ob trku eksplodirajo s preveliko močjo ter po kabini raznesejo ostre kovinske dele. To je v različnih nesrečah po svetu povzročilo najmanj 16 smrtnih žrtev ter povzročilo poškodbe pri več kot 180 ljudeh.