Čeprav so vsi pričakovali strahovit padec prodaje toyot, na koncu leta le ni bilo tako hudo. Foto: EPA
Čeprav so vsi pričakovali strahovit padec prodaje toyot, na koncu leta le ni bilo tako hudo. Foto: EPA
Nissan
Nissan je odpoklical več kot pol milijona vozil, med njimi tudi titana in amado. Foto: EPA

Japonski avtomobilski velikan se je, kot je znano, pred časom znašel v velikih težavah, zaradi česar je moral po svetu s cest umakniti okoli osem milijonov in pol vozil. V zadnjih letih naj bi samo v ZDA v nesrečah, ki so bile posledica nepravilnosti pri vozilih, umrlo 68 ljudi.

Toyoti so zato napovedovali hude čase - prodaja ji je močno padla in strokovnjaki so domnevali, da se kar nekaj časa ne bo pobrala. A so se motili. Kot kažejo lanski podatki o prodaji avtomobilov, je prodaja toyot spet začela strmo naraščati, kar je pripomoglo tudi k višjemu japonskemu borznemu indeksu in k višji vrednosti jena.

Prodaja manjša le za slabih devet odstotkov
Skupno je sicer podjetje lani prodalo 8,7 odstotka vozil manj kot leto prej (Nissan je, na primer, v letu 2009 prodajo povečal za 29 odstotkov, Honda pa za 13), kar pa je še vedno precej manjši padec prodaje, kakor so pričakovali analitiki - pri spletni strani Edmunds.com so namreč napovedali najmanj 10-odstotni padec, TrueCar.com pa je bil s svojimi napovedmi o 27 odstotkov manjši prodaji še bolj pesimističen, poroča Bloomberg.

Inštitut za raziskave javnega mnenja Gallup je sicer pretekli konec tedna izvedel raziskavo, po kateri Toyoti le 31 odstotkov Američanov ne verjame več, preostali pa še vedno zaupajo temu avtomobilskemu proizvajalcu. Malo več kot 80 odstotkov teh jih tudi meni, da so toyote razmeroma varna vozila.

Več odpoklicanih fordov kot toyot
Američane je te dni šokirala tudi novica, da sta njihova domača poizvajalca Ford in General Motors v zadnjih letih skupno odpoklicala precej več vozil kot v zadnjem času tolikokrat omenjana Toyota - povprečje zadnjih petih let kaže, da je Ford na leto odpoklical 4,02 milijona vozil, General Motors 2,18, Toyota pa "le" 1,74 milijona vozil letno.

Težave imajo tudi pri Nissanu
Zdaj sicer še najbolj skrbi voznike nissanov - Nissan je namreč v zadnjih dneh odpoklical 540.000 vozil po vsem svetu. Opazili so namreč težave z zavorno stopalko, v nekaj drugih primerih pa se je zgodilo, da je napačno deloval merilnik količine goriva v rezervoarju. Do zdaj pri Nissanu nimajo podatkov, ali so napake na vozilih povročile kakšno nesrečo.