Priljubljenost zelene barve se bo v prihodnjih petih letih občutno povečala, napoveduje BASF-ov oblikovalec Mark Gutjahr. Foto: BASF
Priljubljenost zelene barve se bo v prihodnjih petih letih občutno povečala, napoveduje BASF-ov oblikovalec Mark Gutjahr. Foto: BASF

Že konec letošnjega leta, še bolj izrazito pa v letu 2013, naj bi se med kupci štirikolesnikov v Evropi povečalo zanimanje za naravne barvne odtenke. Oblikovalci podjetja BASF Coatings, ki je z 2,8 milijarde evrov prometa lani eden izmed največjih dobaviteljev različnih avtomobilskih premazov, tako v Evropi napovedujejo ponovno povečanje priljubljenosti zelene barve in njenih odtenkov.

Priljubljenost rjave še narašča
Poleg zelenih tonov pa naj bi se kupci pogosteje odločali tudi za modre in rjave. Prav za zadnje zanimanje narašča že nekaj let in izdelovalci avtomobilov pri lansiranju novih modelov skoraj obvezno v ponudbo vključijo tudi kakšen odtenek rjave. Podobno ravnajo tudi pri osvežitvah že obstoječih modelov in ponudbo dopolnijo z rjavo, ki je še pred manj kot desetletjem skoraj ni bilo mogoče videti na avtomobilih. Lani pa se je na nekaterih trgih v Evropi število novoregistriranih vozil z rjavimi odtenki karoserije že začelo približevati desetim odstotkom. V Nemčiji je bilo tako lani rjavih sedem odstotkov vozil, leta 2009 pa le dva.

Pet let za uveljavitev barve
Za uveljavitev posamezne barve na trgu je po navadi potrebnih približno pet let, kar je trenutno še najbolj opazno pri številu belih avtomobilov, za katere se je v preteklosti odločalo bistveno manj kupcev. V primerjavi z nekdanjo priljubljenostjo pa je v Evropi skoraj povsem izumrla rdeča barva, precej manj pa je tudi srebrne. Mark Gutjahr, vodja oblikovanja za Evropo pri podjetju BASF Coatings ob tem dodaja, da barve avtomobilov sledijo splošnim trendom v družbi, zanimanje za zelene odtenke pa bo izražalo zavest o pomenu trajnostnega razvoja in prijaznejšega odnosa do okolja.