Elvis Presley je bil 'zaljubljen' v rožnatega in črnega cadillaca, oba sta našla mesto tudi v njegovih pesmih. O črnem je prepeval v skladbi Santa Claus is back in town, o rožnatem pa v Baby let's play house. Kljub temu, da si je lahko privoščil mnogo vrst razkošnih avtomobilov, mnoge je tudi podaril prijateljem in tudi neznancem, pa velja, da se nikoli ne bi mogel ločiti od rožnatega in belega cadillaca, ki je bil sicer prvotno modre barve. Foto:
Elvis Presley je bil 'zaljubljen' v rožnatega in črnega cadillaca, oba sta našla mesto tudi v njegovih pesmih. O črnem je prepeval v skladbi Santa Claus is back in town, o rožnatem pa v Baby let's play house. Kljub temu, da si je lahko privoščil mnogo vrst razkošnih avtomobilov, mnoge je tudi podaril prijateljem in tudi neznancem, pa velja, da se nikoli ne bi mogel ločiti od rožnatega in belega cadillaca, ki je bil sicer prvotno modre barve. Foto:
George Bush
George Bush si je za svoj avtomobil izbral predelani cadillac DTS limousine, ki je poleg varnostnih dodatkov daljša, širša in višja različica tega modela. Foto: EPA
David Beckham
David Beckham in njegov cadillac escalade.
Pontiac
Pontiac iz leta 1928.
Hummer
Hummerje je mogoče videti tudi na slovenskih cestah. Tega smo ujeli v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO

Vrsto generacij so avtomobili, ki so prihajali iz tovarn tega avtomobilskega velikana, ki je v ponedeljek doživel bridki konec, hkrati pa z novim začetkom morda zajadral boljšim časom naproti, Američanom pomenili mnogo več kot prevozno sredstvo. Pomenili so svobodo, hitrost, mladost, romantičnost, moč, spolnost. Morda vse pove napis na tabli v domačem kraju ene izmed njihovih znamk, Chevroleta: "Nihče ne piše pesmi o Volvu ..."

V ameriški kulturi velja prepričanje, da vas chevy, buick ali cadillac ne bodo le popeljali iz enega kraja v drugega, ampak tudi v svobodo in prostost, "obljubljeni deželi" naproti ... Spomnimo, do bridkega konca je GM pod svojim okriljem imel znamke Buick, Cadillac, Chevrolet, Pontiac, Saturn, Hummer, Ssaab, MC, GM Daewoo, Holden, Opel, Vvauxhall in Wuling.

Vozila, ki živijo v pesmih in filmih
Podobe vozil, ki so bile plod proizvodnje General Motorsa, so zapisane v spomin v ogromnem številu ameriških pesmi, filmov in oglasov. GM-ov avtomobil je imel prste zraven že pri pesmi, ki velja za prvo, ki opeva avtomobil - pesmi In my Merry Oldsmobile Billyja Murrayja iz leta 1905. V 50. letih je Dinah Shore prepevala See the USA in your Chevrolet. Chevrolet pa tudi corvetta po vseh teh letih ostajata edina prava ameriška športna avtomobila. In ne pozabimo, tudi znamenita lutka Barbie ne vozi katerega koli avta, ampak spogledljivo rožnato corvetto.

General Motors je bil tisti, ki je v chevyja vgradil osemvaljčni motor in cadillacu namestil znamenita krilca. Burt Reynolds je v filmu Smokey and the Bandit šerifa prelisičil v črnem pontiacu trans am, glasbenik Don McLean pa je v uspešnici American Pie prepeval o chevyju.

Corvetta - hitrost, drznost, nevarnost, smrt
Modeli corvette so predstavljali "poletje" in "kalifornijo", po drugi strani pa tudi nepremišljenost in objestnost, idejo, da hitri in zapeljivi avtomobili vodijo tudi v smrt. To je bilo prikazano tudi v filmu Kiss Me Deadly iz leta 1955, v katerem detektiv Mike Hammer s corvetto drvi po avtocesti.

Po drugi strani si oldsmobile, model, ki danes ne živi več, nikoli ni pridobil takšne karizme, kljub temu pa pesem iz leta 1951, Rocket 88, ki velja za prvo rock'n'roll pesem, opeva prav to vozilo.

Leta 1979 je podjetje iz Detroita dajalo delo kar 618.000 Američanom, več kot katero koli drugo podjetje. Postalo je tako neločljiv del ameriške kulture, da se je v 80. oglas za Chevrolet glasil: Chevrolet - srčni utrip Amerike.

Mnogo je avtomobilov, le eden je cadillac
Kljub vsem ikonam GM-ja pa en model stoji še stopničko višje. To je cadillac, ki se je usedel v zgodovino v neskončno veliko pesmih. "Tvoj življenjski slog in tvoji cilji odsevajo v tem, kateri avtomobil General Motorsa voziš. Cadillac je pomenil razkošje, pomenil je, da si ujel sanje," pravijo Američani . Modeli cadillac fleetwood, coupe de ville in el dorado so bili drugo ime za uspeh, blišč in razkošje. Očarali so tudi Elvisa Presleyja, ki v dvorani slavnih v Nashvillu sedel prav v svojem zlatem cadillacu - imel pa je tudi belega in rožnatega.

Povej mi, kateri avto voziš ...
In cadillac ta svoj status ohranja še danes. Med hollywoodsko smetano za simbol bogastva in slave velja predvsem cadillac escalade, ki je parkiran v garaži (ali pa se sveti pred njo) mnogih zvezdniških imen, med drugim Davida Beckhama, Playboyeve zajčice Kendre Wilkinson, Ane Kurnikove, igralca Frankieja Muniza, Jennifer Simpson, Heidi Klum in še koga, tudi filmskega Tonyja Soprana. Navsezadnje, v cadillacih so se prevažali tudi mnogi ameriški predsedniki.

Jay Leno ima pester vozni park
Med slavnimi je tudi veliko ljubiteljev robustega hummerja, med njimi so tudi Shaquille O'Neill, Sean Connery, 50 Cent, Arnold Schwarzenegger in pevka Fergie. Nekdanji predsedniški kandidat John McCain je lastnik kar 13 jeklenih konjičkov, za morda največjega avtomobilističnega navdušenca med slavnimi pa velja televizijski voditelj Jay Leno, ki Ima kar celo zbirko znamenitih prestižnih avtomobilov, med katerimi je tudi GM-ova corvette C6RS.

A. P.