Dalaj Eegol praznuje svoj 40. rojstni dan. Foto: Jan Beguš
Dalaj Eegol praznuje svoj 40. rojstni dan. Foto: Jan Beguš
Dalaj Eegol
Danes ustvarja kot RecycleMan. Foto: Jan Beguš

Ljubljanski raper (danes umetnik), ki je na začetku svoje kariere pustil pečat s svojo neposrednostjo in udarnostjo, se je rodil 24. februarja 1973. Svojo kariero je začel v ljubljanskem funk-rockkolektivu Peyotle Crunch, nato pa je postal pevec ljubljanske funkzasedbe Heavy Les Wanted.

Potem ko je njegov album Leva scena doživel velik odziv leta 1994, mu je sledilo nadaljevanje čez pet let v obliki albuma Smetana za frende. Leta 1999 si je uradno spremenil ime iz Ali En v Dalaj Eegol (Dalaj v mongolščini pomeni ocean in Eegol krog).

Hkrati pa se je pomaknil še bolj v umetniške vode. Posvetil se je ilustriranju in multimedijskim vsebinam. Hkrati pa je z ženo izdal otroško pravljico Mala morska deklica in njen delfin.

Svoj dom je skupaj z ženo Mirando našel v Aurovillu v Indiji, mestni skupnosti, ki so jo ustanovili leta 1968. Namen: ljudje z vsega sveta bodo lahko tukaj živeli v miru in enotnosti ne glede na svojo narodnost, politično prepričanje in versko pripadnost.

Pod imenom Dalaj Eegol pa je ustvaril dva albuma, in sicer Red 'a' Red (2003)in D'Rap (2005). Svojo glasbeno evolucijo v zadnjih letih nadaljuje kot RecycleMan. Na MMC-jevo vprašanje pred leti, kaj se je zgodilo z Ali Enom, je RecycleMan odločno odvrnil: "Ali En je umrl!"

Sam je novo življenjsko prelomnico strnil z besedami: "Hvala vam za vse lepe želje prijatelji ... (Rezultat je, op. a.) 4 : 0."

Spodaj smo vam pripravili kratek glasbeni sprehod po ustvarjanju Ali Ena/Dalaj Eegola/RecycleMana.