Šiška Open bo sklenil koncert slovenskih Snarky Puppy Pijammies ob izidu njihovega prvenca. Foto: Kino Šiška
Šiška Open bo sklenil koncert slovenskih Snarky Puppy Pijammies ob izidu njihovega prvenca. Foto: Kino Šiška

Popoldansko petkovo dogajanje poteka v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami, ki soustvarjajo urbani kulturni utrip Šiške in mesta Ljubljana.

Časovnica

10.00 – 22.00 Graffiti jam
15.00 – 16.00 DJ program Mladi zmaji v podhodu: Carmen, Maša
16.00 – 18.30 Tresk DJ program v podhodu / 16:00-17:15 Nikson (rx:tx) / 17:15-18:30 Rochwald (Trite)
15.00 – 19.00 Pinkponk turnir + turnir v ročnem nogometu 15.00 – 19.00 Knjižnica pod krošnjami
16.00 – 17.00 Beat making delavnica glasbe: Maschine
16.00 – 18.00 Re:ciklarnica
17.00 – 18.30 1107: grafitarski in street art sprehod
18.30 – 19.00 Urbana Scena: Frestyle Cypher

Špil liga finale:
19.00 – 19.30 – JAJA BOJZ
19.40 – 20.05 – SHIVER RIVER
20.15 – 20.40 – BEFORE TIME
20.50 – 21.15 – DEBEAT
22.00 – 23.00 – PIJAMMIES / predstavitev prvenca

Grafitarji se bodo predstavili v sklopu graffiti jama, Alternative Ljubljana bo obiskovalce popeljal na grafitarski in street art sprehod po Šiški, z Urbano sceno bo trg preletel freestyle cypher, Mladi zmaji Šiška bodo organizirali delavnico glasbene produkcije, Društvo GUMB ustvarjalne delavnice recikliranja, sprostitev pa bo mogoča v Knjižnici pod krošnjami.

Koncertni program se bo začel z merjenjem moči med štirimi finalisti letošnje, že sedme sezone Špil lige: indie pop dvojcem Shiver River, ki se navdihuje pri Kingu Krulu, Cosmu Pykeu in sodobni R&B glasbi; vztrajnimi pank mladci JAJA BOJZ, ki so nabrali že zavidljivo koncertno kilometrino in zmage na različnih tekmovanjih; alternativnimi rokerji DeBeat, ki so s svojim žaganjem obdelali že vse konce Slovenije; in kamniško peterico Before Time, ki na stičišču funka, rocka in psihadelije ustvarja brezčasne napeve.

Zaključek celodnevnega dogajanja pa letos pripada instrumentalni sedmerici Pijammies. Mlada skupina šolanih glasbenikov se je med drugim že predstavila na festivalu MENT Ljubljana in navdušila na Štreamu, na Šiška “Open” pa bo predstavila težko pričakovani studijski prvenec.

Šest v zgodbo povezanih skladb predstavlja neprekinjen krog dvoboja med ustvarjanjem in uničenjem tako na umetniškem kot tudi na drugih področjih življenja. Člani zasedbe so s ploščo skozi močne prijateljske vezi, stalno izboljševanje ter odkrivanje novih možnosti začeli z odkrivanjem svojega zvoka in načina izražanja, ki črpa iz jazzovske tradicije ter mu dodaja sodobne zvočne zmožnosti. Ob vplivu različnih glasbenih stilov tako kot Weather Report ali Snarky Puppy prepričajo z energičnostjo živega nastopa.

Vstop je kot ostala leta brezplačen.

Dan urbanega dogajanja in glasbe pred Kinom Šiška
Hibridni koncerti v Kinu Šiška

V novi sezoni bo CUK Kino Šiška del programa predstavljal na spletu. Ob zapovedani omejitvi obiskovalcev na največ 150 oseb v dvorani Katedrala, ki sicer sprejme okrog 1000 ljudi, je Kino Šiška stopil v partnerstvo s spletno platformo DICE, na kateri so ali bodo za globalno občinstvo spletne koncerte izvedli tudi Nick Cave, Laura Marling in Björk.

Tako bodo v dvorani Katedrala od 1. oktobra do predvidoma konca sezone koncerti potekali za največ 150 oseb, medtem ko pri spletnih prenosih, ki jih bodo pripravili v partnerstvu s svetovno prepoznavno in uveljavljeno spletno platformo DICE, omejitev načeloma ne bo.

Spletni prenosi bodo plačljivi, saj v Kinu Šiška menijo, "da je prišel čas, da se v aktualnih razmerah ekonomsko zelo ogroženim ustvarjalcem in organizatorjem omogoči ustrezno plačilo tudi za ustvarjanje žive koncertne izkušnje v digitalnih dimenzijah". Hibridna oblika izvedbe dogodkov je tako kot možnost predvidena tudi za ostale organizatorje, ki bi želeli v tem formatu izvesti glasbene dogodke v Kinu Šiška, so dodali.

Hibridne koncertne dogodke 1. oktobra pričenjata zalagasper, ki že drugi mesec zapored kraljujeta na prvem mestu lestvice najbolj obetavnih glasbenikov v EU po izboru mreže INES. Teden kasneje bodo v Kinu Šiška novi album Testament ljubezni (založba rx:tx) predstavili Matter, ki so za zadnji projekt moči združili s producentom Tsujigirijem in se preimenovali v Better.

Po razprodanem koncertu v Gali Hali bo svoj zadnji album Julijan Mak 15. septembra predstavil raper Zlatko, na hibridnem dogodku pa bodo 24. oktobra material v sklopu svojega dvojnega albuma izbranih best-of del Teniversia predstavili synthpop/indie prvaki Torul.