Kumer  je s pesmijo Marička Štajerka osvojil največ glasov gledalcev. Foto: Agencija Mediaspeed
Kumer je s pesmijo Marička Štajerka osvojil največ glasov gledalcev. Foto: Agencija Mediaspeed
40. festival narečnih popevk
Kumru so do zmage pripomogli Boris Rošker (avtor glasbe), Metka Ravnjak Jauk (avtorica narečnega besedila) in Lojze Kranjčan kot avtor priredbe. Foto: Agencija Mediaspeed
Domen Kumer in Petra Pečovnik
Na festivalu MMS-u je zmagal dvakrat, in sicer leta 2005 s pesmijo Do Portoroža ter leto pozneje s pesmijo Banana. Njegova varovanka Petra Pečovnik, s katero sta zmagala lani na festivalu Pesem poletja, je na lanskem MMS-u za las ostala brez zmage. Foto: MMC RTV SLO
Domen Kumer - Marička Štajerka

Nazadnje je Kumer namreč zmagal na 40. festivalu narečnih popevk, kjer je osvojil največ glasov gledalcev. Strokovna komisija po drugi strani njegovi pesmi ni bila najbolj naklonjena, saj ji ni namenila nobene izmed treh nagrad za najboljše besedilo.

Festival, ki ga je neposredno prenašala TV Slovenija, si je po raziskavi AGB Nielsen Media Research ogledalo povprečno 11,3 odstotka ali 207.900 gledalcev, starih nad 10 let, oz. 29-odstotni delež vseh gledalcev televizije med oddajo. To pomeni, da je bila narečna popevka v nedeljo najbolj gledana oddaja v svojem časovnem pasu.


Očitno ste postali pravi "specialist" za zmage na festivalih - po Melodijah morja in sonca in Pesmi poletja zdaj zmaga še na Festivalu narečnih popevk. Kakšna je torej zmagovalna kombinacija?
Govoriti o kombinaciji bi bilo neumno, saj gre po mojem mnenju za skupek faktorjev - skladba, izvedba in na koncu koncev tudi sreča ...

Koliko je po vašem mnenju k zmagi pripomoglo dejstvo, da ste v tekmovalnem delu nastopili kot zadnji, nastopili pa ste v domačem narečju, torej s štajersko pesmijo?
Mislim, da to nima prav posebne vloge pri samem ocenjevanju občinstva, je pa res, da si mogoče kdo bolj zapomni tistega izvajalca, ki je stopil na oder kot prvi, in tistega, ki je končal tekmovalni del festivala ...

Kakšni so vaši cilji na drugih festivalih - obstaja želja zmagati tudi na Slovenski popevki in Emi?
Zaenkrat želje po nastopu na festivalu Ema nimam, saj se je v zadnjih letih pokazal za zmagovalca ta festival relativno slabo iz več razlogov ... Je pa res, da gre le za moje osebno mnenje. Glede drugih festivalov pa bom pustil, da čas pokaže svoje.

V zadnjih letih je telefonsko glasovanje ("televoting") predmet številnih polemik. Kakšno je vašo mnenje o tem načinu izbiranja zmagovalca?
Res je, televoting je že lep čas predmet polemik, ne spomnim pa se, da kdaj ne bi bilo enako tudi pri izbiranju, kjer ima strokovna žirija glavno besedo. Pač, ljudje smo različni, zato je jasno, da prihaja do različnih mnenj.

V zadnjem času kar veliko eksperimentiraš z glasbenimi zvrstmi, npr. preizkusil si se tudi v narodnozabavni vlogi. Obstaja še kakšen izziv v tej smeri?
To, da sem se pojavil v vlogi narodnozabavnega pevca, ne pomeni, da sem eksperimentiral, saj sem izbral za studijsko ekipo, ki je snemala vse moje narodnozabavne posnetke, izključno akademsko izobražene glasbenike, ki sodelujejo v najodmevnejših narodnozabavnih ansamblih pri nas (npr. Igor in zlati zvoki, Alpski kvintet, Alfi Nipič in njegovi muzikantje, Gašperji). Trenutno z Alfijem Nipičem delava na skupnih skladbah, tako da se ni bati, da izzivov v prihodnje ne bi bilo.

Boš na Melodijah morja in sonca nastopil še kdaj - bodisi sam bodisi v navezi s kakšnim drugim izvajalcem/izvajalko?
MMS je festival s posebnim šarmom in ambientom, zato se mu tudi v prihodnje ne mislim izogibati.

Kaj počneš v zadnjem času, tako glasbeno kot sicer?
Glasbeno končujem dva svoja projekta, drugače pa imam v Mariboru še svojo plesno šolo in šolo petja, v kateri deluje odlična ekipa vokalno-plesnih pedagogov.

Desno si oglejte videoposnetek zmagovalne pesmi Marička Štajerka na 40. festivalu narečnih popevk.

Domen Kumer - Marička Štajerka