Killersi so s svojim sicer kratkim, a sladkim nastopom navdušili - a celoten festival se je končal z grenkim priokusom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Killersi so s svojim sicer kratkim, a sladkim nastopom navdušili - a celoten festival se je končal z grenkim priokusom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vsak mesec organiziramo več dogodkov - čim se enkrat ne držiš dogovorov, izgubiš zaupanje lokalnih oblasti in policije.

Pristop

Če bi prekršili pogodbo z menedžmentom Killersov, bi bili penali astronomski.

Pristop
Eskobarsi so nastop pred 500-glavo množico ravno začeli, ko so ga že bili prisiljeni končati. Foto: Eskobars

To, kar se je zgodilo, je navadno sranje. Policija v vaši državi očitno nima boljšega dela, kot da izklaplja elektriko in deluje v nasprotju z dobro voljo. To je najbolj nerokenrolski dogodek v mojem življenju. Slovenija, lahko vas je sram!

Dave Keuning, kitarist The Killers
Organizacijo so obiskovalci večinoma sicer pohvalili - Stožice so svoj krst prestale, incidentov - razen tega v VIP-u - ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija se ni vtisnila v najboljši spomin kitaristu Killers Dave Keuningu (levo). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Po koncertu so se Killersi (razen vedno odsotnega in solističnega frontmana Brandona Flowersa, na sliki) v svojem avtobusu zabavali s štirimi slovenskimi dekleti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Naj spomnimo: Eskobarsom, zmagovalcem glasbenega natečaja, so organizatorji ItakDžafesta, agencija Pristop, po koncertu Killersov obljubili nastop v VIP-šotoru pred izbranimi povabljenci, glasbenimi mendežerji in booking agenti.

Odziv glasbenega producenta Dejana Radičevića: Eskobarsi so trenutno v dogovorih z Pristopom, kjer delajo na skupni rešitvi vsem neljubega zapleta. Razplet dogodkov bo znan v nekaj dnevih, lahko pa vam povem, da za zdaj kaže zelo v redu. Kar se tiče ugleda Slovenije v svetu organizacije koncertov, mislim, da dogodek ne bo bistveno vplival na "imidž" Slovenije. Pri tem je potrebno imeti na umu, da se koncerti tujih zasedb pri nas vrstijo že desetletja in takšne stvari se pač dogajajo (vsekakor pa bi bilo skupno igranje kitarista Killersov in Eskobars na istem odru za bend cudovita iskusnja). Kar se tiče reklame zaradi odpovedi koncerta, pa bi bila bendu vsekakor ljubša reklama, če bi bili poslušalci njihovega nastopa po nastopu zadovoljni.
In ne nastop pred Killersi, kot so napačno zapisali pri Žurnalu24, je za MMC zagotovila predstavnica Pristopa, ki je ob tem dodala, da so Žurnalu štirikrat poslali popravek prav glede tega.

Kaj se je dogajalo v VIP-šotoru po koncertu, so opisale številne priče, med katerimi je bilo tudi kar nekaj slovenskih estradnikov: Eskobarsi so malo po polnoči začeli nastop, pri drugem komadu pa se jim je na odru nenapovedano pridružil sam kitarist Killersov Dave Keuning in mladeničem zaklical: "This is your chance, give it your best, man!" ("To je vaša priložnost, izkažite se!"). A ravno, ko bi se Eskobarsi lahko "izkazali", so nastop prekinili policisti, ki so izklopili elektriko na odru. Dovoljenje za prireditev so imeli namreč organizatorji samo do polnoči.

Ogorčeni tudi MMC-jevi bralci
Igralec Matjaž Javšnik je bil le eden izmed mnogih razočaranih med VIP-ovci: "Jaz sem bolj kot na Killerse čakal v VIP-šotoru na nastop Eskobars - ti igrajo bo lj z jajci kot Killersi. A odigrali so lahko le dva komada. To ni prav, in žal mi je fantov."

Še bolj ogorčeni so bili MMC-jevi bralci v komentarjih: "Sami sebi delamo sramoto, ko smo kao tako pošten narod, ki se drži pravil ..." (Outsiderka). "To pa je res sramota in dogodek, ki se mu bodo veselo posmehovali v tujini ... kot da smo v časih, ko je bila policijska ura ..." (cintaelu). "Res mi je žal za Eskobarse - Da ti prekinejo nastop, ko s tabo nastopi kitarist Killersov ... Sramota za organizatorje!" (krofodil). "Res sramota od Mobitela, da to naredi Eskobarsom. Podpisali so pogodbo z njimi, Eskobarsi so za njih napisali komad, posneli spot in vložili veliko dela v vse skupaj, dobili pa niso nič. Da ne govorimo o vseh poslanih glasovih od oboževalcev. Res sramota." (bee).

Killersi: Slovenija, lahko vas je sram
O sramoti verjetno res lahko govorimo - še zlasti, ker se je to zgodilo med nastopom zvezdnika svetovnega formata, člana skupine The Killers. Ta po incidentu ni skrival osuplosti in prezira. "To, kar se je zgodilo, je navadno sranje. Policija v vaši državi očitno nima boljšega dela, kot da izklaplja elektriko in deluje v nasprotju z dobro voljo. To je najbolj nerokenrolski dogodek v mojem življenju. Slovenija, lahko vas je sram," navaja Žurnal24.

Kje je pravzaprav prišlo do zapletov? Organizatorji (Pristop) so od menedžmenta The Killersov dobili pogoj, da Eskobarsi lahko nastopijo šele po odhodu Killersov s prizorišča (dogovorjeno naj bi bilo, da skupina to stori pol ure po nastopu). A Keuning se je po koncertu odločil, da obišče VIP-prostor in zato menedžment Killersov ni dovolil, da Eskobarsi nastopijo po predvidenem načrtu. V želji, da bi vseeno lahko nastopili, so Eskobarsi prosili Keuninga, da jim dovoli nastopiti. Ta se je seveda s tem strinjal. A menedžment Killersov še vedno ni bil za to - popustil je šele ob 23.50 - in to na prigovarjanje Keuninga in organizatorja.

Dovoljenje le do polnoči
A organizatorji so imeli dovoljenje za after party le do polnoči. Glede na to, da Killersi z nastopom niso veliko zamudili in da je tudi sam njihov nastop trajal manj kot napovedano (80 minut namesto 90), smo Pristop vprašalil, ali niso mogli predvidevati, da do polnoči pač ne bo mogoče, da Eskobarsi dobijo svojih obljubljenih 30 minut na odru. "Do polnoči je že veliko. Morate vedeti, da je šlo za prvi koncert na tem prizorišču, da je tu problematična tudi takih dogodkov nevajena lokalna skupnost ... Prav zato smo celotno zadevo tudi začeli že tako zgodaj."

Policija je na prizorišče prišla kmalu po polnoči in ni imela nikakršnega posluha ne za Eskobarse ne za velike zvezdnike. "Zaradi spoštovanja dovoljenj, ki smo jih pridobili za organizacijo tako velikega dogodka, in zaupanja, ki so nam ga s tem izkazale pristojne institucije, smo bili primorani glasbeni nastop prekiniti," so nam razložili na Pristopu. Na očitke, da se s policijo niso želeli kregati, ker si želijo z njo in z MOL-om ostati v dobrih odnosih zaradi nekega večjega dogodka, ki ga pripravljajo za september, pa: "Mi organiziramo vsak mesec več dogodkov, in če kršiš pravila, izgubiš zaupanje upravne enote, policije ..."

Kaj bi bilo, če bi bilo ...
To Eskobarsov, nedvomno tragičnih herojev celotne zgodbe, ne tolaži kaj dosti. Mladim primorskim rockerjem bo nedeljski večer ostal v spominu kot "dan, ko bi skoraj igrali s Killersi" - pa čeprav priznavajo, da so si v vsej tej tragediji morda res pridobili dobro reklamo. Na uradno opravičilo še čakajo, s Pristopa pa so nam povedali, da so se skupini ŽE opravičili - in to na samem kraju dogodka. A obenem skušajo incident, ki ga lahko vidimo kot prelaganje odgovornosti ali pa kot splet nesrečni naključij, racionalizirati: "Mi smo Eskobarsom obljubili nastop pred glasbenimi menedžerji in booking agenti - ti so v VIP-šotoru bili, spoznali so se celo z menedžemntom in agenti Killersov, tako da so fantje neki iztržek nedvomno naredili. Manjkal je v bistvu le glasbeni nastop."

In kako bi se na Pristopu sploh lahko primerno odkupili Eskobarsom za zamujeno življenjsko priložnost? "Vsekakor jim želimo v prihodnjih tednih ponuditi zamenjavo za omenjeni nastop, nastop s kitaristom Killersov pa jim dejansko nikdar ni bil obljubljen."

Nekako se nam zdi, da to Eskobarsom ni v veliko uteho.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Vsak mesec organiziramo več dogodkov - čim se enkrat ne držiš dogovorov, izgubiš zaupanje lokalnih oblasti in policije.

Pristop

Če bi prekršili pogodbo z menedžmentom Killersov, bi bili penali astronomski.

Pristop

To, kar se je zgodilo, je navadno sranje. Policija v vaši državi očitno nima boljšega dela, kot da izklaplja elektriko in deluje v nasprotju z dobro voljo. To je najbolj nerokenrolski dogodek v mojem življenju. Slovenija, lahko vas je sram!

Dave Keuning, kitarist The Killers