Teka v petkah se je udeležilo 31 tekmovalk. Foto: BoBo
Teka v petkah se je udeležilo 31 tekmovalk. Foto: BoBo
Zmagovalka Veronika Podlesnik. Foto: BoBo

Petkovi popoldnevi so v prestolnici sicer rezervirani za ljubitelje hrane, saj na Pogačarjevem trgu ves dan diši z Odprte kuhne. Ne daleč stran od kulinaričnih užitkov pa vsako leto na improvizirano tekaško progo stopi nekaj najpogumnejših deklet v visokih petkah.

Pogoj za sodelovanje so za pogumne tekačice najmanj osem centimetrov visoke in največ dva centimetra široke pete. Primernost obuvala pred tekom strogo preveri posebna komisija, čevlje pa označijo s posebno nalepko in s tem tekmovalki podelijo štartno številko.

Zmagovalka Veronika Podlesnik je po prejetju nagrade (prejela je bon za 500 evrov) povedala, da se v visokih petkah ne počuti domače. Zato pa ji je toliko bolj blizu tek, saj se že deset let ukvarja z atletiko. "Ni bilo lahko," je priznala na cilju, dodala pa je, da jo je zmaga presenetila. "Nepopisno sem vesela zaradi zmage."

Na tekmovanju sta se na zmagovalni oder povzpeli še Lea Škerjanec in Katarina Babič. Prva je za tek izbrala čevlje z najvišjo peto (14,8 cm), druga pa je bila nagrajena za tekmovalko z najboljšim slogom.

Prireditev se je od svojih začetkov razvijala in spreminjala. Vsakoletnemu teku deklet so se tako med drugim leta 2010 pridružili slovenske zvezdnice, ki so se pomerile v lastni zvezdniški kategoriji, in fantje, ki so takrat tekli kar v plavutkah.