Tokrat je ljubitelje tetovaž gostil Maribor. Foto: Facebook stran Slovenia Tattoo Convention
Tokrat je ljubitelje tetovaž gostil Maribor. Foto: Facebook stran Slovenia Tattoo Convention
Lawrence Ah Ching med tetoviranjem. Foto: Facebook stran Slovenia Tattoo Convention
Aprila se konvencija seli nazaj v Ljubljano. Foto: Facebook stran Slovenia Tattoo Convention

Od Francoske Polinezije do Nove Zelandije, Švice, Avstrije, Norveške, Nemčije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ... Zastopanost na mariborski konvenciji je bila pestra - vsaj, kar zadeva nacionalnosti. Dvorana Leona Štuklja je za tri dni spremenila svojo namembnost in ponudila streho številnim brnečim strojčkom za izdelavo tetovaž.

Čeprav so bila mesta modelom oddana že kakšna dva meseca pred samo konvencijo, se je tudi tokrat našla priložnost za obiskovalce, da so po ugodnih cenah prišli na svoj račun (še posebej, če je umetnik želel s svojimi tetovažami sodelovati v boju za nagrade, ki so jih podeljevali zvečer).

Tudi tokrat sta prevladovala med slogi realizem - torej debele linije in čiste barve - in akvarel, ki je še posebej moderen letos. Toda prava paša za oči sta bili tehniki "hand poked" in "hand tapped" tetoviranja. Obema je skupno, da gre za ročno izdelovanje tetovaže. Pri prvi gre za ročne vbode z iglo, ki je v zadnjem času znova pridobila priljubljenost.

Pri drugem gre za tapkanje igle s pomočjo posebne paličice. "Na splošno izdelovanje tetovaže na tak način ne boli bolj kot s strojčkom. Tehnika je manj agresivna in zato se tudi koža celi hitreje. Toda vseeno je bolečina odvisna od predela telesa, ki ga tetoviramo," je povedal mojster tetoviranja Lawrence Ah Ching iz otočja Samoa.

Na slovenskih konvencijah se je ustavil drugič - prvič je bil pred meseci v Ljubljani. Njegov način izdelovanja tetovaž pa vedno privabi veliko več gledalcev in modelov. "Ljudi primamlja nenavadnost, toda le najbolj pogumni si upajo preizkusiti tehniko na lastni koži. A verjamete mi, če je motivacija za tetovažo dovolj močna, bolečine ni," je še dodal Ching. Da je izdelovanje tetovaž atrakcija za oči, potrjuje tudi obisk konvencije v Mariboru.

Obiskovalci so si lahko poleg mojstrov tetoviranja napasli svoje oči tudi na starodobnikih iz 50. let, manjkala niso pin-up dekleta in plesalke. Med najbolj izstopajočimi pa so bili tudi tokrat modeli, ki so se prepustili umetnikoma poslikave teles.

Nekaj utrinkov s konvencije, ki smo jo obiskali sinoči, si lahko pogledate spodaj.