Takšna srečanja privabijo številne ljubitelje redkih predmetov. Foto: MMC RTV SLO
Takšna srečanja privabijo številne ljubitelje redkih predmetov. Foto: MMC RTV SLO
Mednarodno srečanje zbiralcev
Stare razglednice in cerkvene podobice. Foto: MMC RTV SLO
Mednarodno srečanje zbiralcev
Najbolj priljubljen zbirateljski predmet je denar. Še posebej kovanci. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z zbiralko Ano

To so besede ene izmed udeleženk tradicionalnega mednarodnega srečanje zbiralcev kovancev, bankovcev, telefonskih kartic, značk, odlikovanj, militarij, razglednic in drugih drobnih starinskih predmetov, ki je potekalo v soboto dopoldne v glavnem mestu.

Kot smo izvedeli, so najbolj priljubljeni zbirateljski predmeti kovanci in bankovci - te zbirajo tudi mlajši, ki jih, kot pravi naša sogovornica, zbiranje ne zanima toliko kot starejše. "Še posebno, odkar smo v Evropski uniji in smo prevzeli evro, je zanimanja za kovance več. Začne se tako, da nekdo pogleda v denarnico in opazi kovance v njej. Nato morda ugotovi, da tega ali onega ni še nikoli videl. In tako se začne," razlaga zbiralka Ana, ki se z zbiranjem ukvarja tudi profesionalno - ima namreč trgovino za zbiralce.

Zbiralci si izberejo svojo tematiko
Sicer pa se zbiralci navadno osredotočijo na eno samo tematiko - tako, na primer, zbirajo značke s točno določenim motivom, pa razglednice iz tega ali onega kraja, stare bankovce, tako "domače" kot tuje ipd. Precej manj pa je, vsaj v Sloveniji, razširjeno zbiranje voščilnic, še pravi naša sogovornica.

V videu na desni si lahko pogledate MMC-jev intervju z zbiralko Ano.

Ta dodaja še, da je včasih tudi sama zbirala več stvari naenkrat, zdaj pa zbira samo podobice. In zakaj si je izbrala ravno te? "Zato, ker ljudje včasih podobic niso metali stran, ampak so jih zaradi vraževerja sežigali," pravi in dodaja, da je zato starejše podobice zelo težko dobiti. "Letos sem imela neverjetno srečo, da sem našla dve iz 18. stoletja, narisani na svilo," se še pohvali.

Zbirateljstvo pa je lahko precej naporno tudi za denarnico, saj so zbirateljski kovanci, stare razglednice in drugi redki predmeti lahko kar precej dragi. Tako lahko na videz povsem navaden dvoevrski kovanec stane tudi nekaj tisoč evrov - seveda gre v teh primerih za omejene serije kovancev, ki so že od začetka namenjene zbiralcem. Ti zelo radi posegajo tudi po tistih kovancih, ki jih v rednem obtoku ni, na primer po vatikanskih ali monaških evrih.

In kje zbiralci najdejo vse te predmete?
Izvedeli smo, da obstaja kar precej tovrstnih srečanj, kjer je te predmete mogoče kupiti (naslednji konec tedna bo takšno srečanje v Šempetru pri Novi Gorici), z zbirateljstvom se ukvarjajo tudi številne trgovine, največkrat pa si, kot še pravi Ana, zbiralci pomagajo s spletom, kjer je mogoče kupiti oz. najti (skoraj) vse.

Kakšne pa so najbolj nenavadne stvari, ki jih ljudje zbirajo? Naša sogovornica jih našteje kar nekaj: zavitke sladkorja, ki jih previdno odrežejo, da lahko sladkor stresejo ven, nato pa ovitke skrbno vstavijo v ovitke, cerkvene podobice, značke z motivom gob ipd.

V spodnji galeriji si lahko s klikom na fotografije ogledate še nekaj utrinkov s prireditve.

Pogovor z zbiralko Ano