Do danes je Slovenijo na tem svetovnem lepotnem izboru zastopalo pet kandidatk, in sicer: Tanja Trobec (2007), Sara Frančeškin (2008), Maja Jamik (2009), Ines Draganovič (2010) in Rebecca Kim Lekše (2011). Foto: EPA
Do danes je Slovenijo na tem svetovnem lepotnem izboru zastopalo pet kandidatk, in sicer: Tanja Trobec (2007), Sara Frančeškin (2008), Maja Jamik (2009), Ines Draganovič (2010) in Rebecca Kim Lekše (2011). Foto: EPA
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Projekt je v Slovenijo prišel leta 2007, prvi izbor kot celota pa je potekal leta 2008. Lani pa je slavila - takrat 20-letna - Rebecca Kim Lekše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Aktualna nosilka lepotnega naslova mis Zemlje se poslavlja od nepozabnega leta, v katerega je zakorakala, ko je septembra lani prejela krono in lento iz rok lastnice slovenske lente za mis Earth 2011 Ines Draganovič.

Med uresničevanjem svojega poslanstva, ki jo je poslalo na pot okoli sveta, je Velenjčanka imela priložnost spoznati igralca Mela Gibsona. V Panami sta namreč bivala v istem hotelu. V meki igralništva Las Vegasu se je seznanila z nekdanjim boksarjem Mikom Tysonom. Med obiskom Mehike pa se je družila z nekaterimi zvezdniki telenovel iz studia Televise.

Organizator je iz tekmovanja izključil Evo Mandič.

Zdaj pa je tik pred predajo naziva svoji naslednici. Za njeno nasledstvo se bo 13. septembra potegovalo štirinajst obrazov. Zmagovalka bo svojo državo predstavljala na svetovnem izboru, kjer se zbere okoli sto lepotic z vsega sveta. Priprave na veliki finale potekajo mesec dni, kjer finalistke potujejo po državi, ki gosti svetovni finale. Organizator podeli več prestižnih nazivov že pred velikim finalom, na samem finalu pa mednarodna žirija izbere zmagovalko mis Zemlje in njene spremljevalke, ki dobijo nazive mis Zemlje - zrak, mis Zemlje - voda in mis Zemlje - ogenj.

Zanimivost tega lepotnega projekta (ki poleg izbora za mis sveta in mis universe sodi med najodmevnejše na svetu) so tudi prioritete, ki so namenjene predvsem opozarjanju na zaščito narave, ekološke vrednote, varstvo okolja, zdravo življenje, nove do okolja prijazne energije, ekološko prehrano ter druge pereče aktualne težave, povezane z našim planetom.

Poleg osnovnih smernic je celotni projekt namenjen tudi predstavitvi svetovnih turističnih destinacij in poslovnih partnerjev, ki sprejemajo takšen koncept projekta. Sestavni del zajema tudi dobrodelnost in predvsem angažiranje tekmovalk ob vseh družbenih problematikah.

Kdo se letos poteguje za laskavi naziv, si lahko ogledate spodaj.