Foto:
Foto:
ARS 360
Nataša in Maja sta se pred novim izzivom - vodenjem in urejanjem čisto svoje oddaje - znašli lani v začetku junija. Foto: MMC RTV SLO

Koncept oddaje je treba negovati, vendar se mora tudi spreminjati, rasti. Oddaje, ki so že deset let nespremenjene, so zame katastrofa.

Nataša Globočnik
Nataša je dinamična, rada ima novo in nepredvidljivo, ne prenese rutine. Foto: MMC RTV SLO

Na televiziji naj bi bil 30 odstotkov glas, 70 pa stas, vendar je tisih 30 odstotkov zelo pomembnih. Glas je potrebno negovati in govorne vaje večkrat ponavljati.

Absolventka novinarstva je že na začetku najinega pogovora poudarila, da je uspešno delo mogoče le v dobrem timu, ki ga tvorita s sovoditeljico in soredaktorico kulturne oddaje ARS 360 Majo Bahar (njo vam bomo predstavili, ko se vrne z morskega oddiha): "Najina oddaja je druga najbolj gledana kulturna oddaja, za kar so poleg Maje zaslužni še režiser Aleš Žemlja, ki ima enkraten posluh za kulturo, urednica uredništva oddaj o kulturi Darja Korez Korenčan, odgovorni urednik kulturno-umetniških programov Jani Virk in novinarke Sabina Brečko, Nina Cijan in Mateja Valentinčič."

Na televiziji je že šest let
Na televizijo je prišla pred šestimi leti, in sicer preko avdicije, katere se je udeležilo prek 200 kandidatov. "Trajalo je nekje pol leta, da so nas izbrali. Bili so trije krogi avdicij in na koncu smo ostala tri dekleta, ki smo začela delati v redakciji kulture," je povedala. Sama je najprej delala kulturne prispevke v Odmevih in pregled kulturnih dogodkov, ki sledi po zadnjem pregledu novic.

Lani, v začetku junija, pa sta se z Majo znašli pred novim izzivom. Pripravljati sta začeli lastno oddajo ARS 360, ki zajema različne prispevke s področja kulture, pa tudi širše, s področja oblikovanja, arhitekture ... Njena posebnost je kratek pregled kulturnega dogajanja na tujem. "Gre za nek tedenski kažipot, kako živeti, se obleči. Res je delanje svoje oddaje poseben izziv, vse moraš naštudirati, kako boš zadevo izpeljal od začetka do konca. Gre za avtorske prispevke, ki jih nato posreduješ naprej," je dejala skromna črnolaska, ki pravi, da uživa v dinamičnem delu, pri katerem "vidim napredek pri sebi".

Nataša: Od malega sem v stiku s kulturo
Kultura pa je njena ljubezen še iz otroštva. "Šest let sem plesala klasični balet, nato nekaj časa sodobne plese, zdaj pa me navdušuje salsa, tako ples kot glasba. Rada pa tudi berem, predvsem ruske klasike in slovensko beletrino ter potopise. Je pa res, da že kar nekaj časa nisem prebrala kakšne knjige, ker je bila na prvem mestu študijska literatura," je v smehu dodala. Če ima čas, pa rada še kolesari, teče ali pa se odpravi na kakšno potovanje.

Na televiziji je pomembna celotna podoba
Zanimalo nas je, koliko je zanjo pri televizijskem voditelju pomemben videz. "Lepota pred kamero? Zakaj pa ne bi opozorili nase, saj gre za televizijo in ne radio ali tisk. Če na primer v oddaji pokrivamo tudi oblikovanje, je pomembno, da sva voditeljici urejeni," je odogovorila in dodala, da je sama precej delala tudi za glas. Z Majo sta namreč pet let obiskovali govorne vaje in vaje pred kamero. "S pomočjo Petra Ovseca in Ivana Lotriča sem komaj začutila televizijo kot medij in se naučila, kako imeti vse pod kontrolo."

Naj televizijska osebnost? Miša Molk
Za Natašo je ena izmed velikih osebnosti nacionalne televizije Miša Molk. "Ona je ženska, ki se je prebila skozi napore, očitke, stopnice. Ostala je mlada v sebi, kar zna pokazati. Je izredno močna ženska, saj moraš res imeti trdo kožo, da toliko časa preživiš v vrhu nacionalne televizije."

Za ogled arhiva oddaj ARS 360 kliknite tukaj.

Dvomesečni oddih v Indoneziji
Po napornem letu (v dneh, ko pripravlja večerni kulturni pregled, je v službi od desetih zjutraj do desetih zvečer) si bo zdaj privoščila malce oddiha. Za dva meseca namreč s fantom odpotujeta v Indonezijo. In kakšna potovanja ima rada? Nepredvidljiva, dinamična, takšna kot je njena narava. Torej le kupljena letalska vozovnica, na ramenih nahrbtnik in Lonley Planet v rokah.

A. M.

Koncept oddaje je treba negovati, vendar se mora tudi spreminjati, rasti. Oddaje, ki so že deset let nespremenjene, so zame katastrofa.

Na televiziji naj bi bil 30 odstotkov glas, 70 pa stas, vendar je tisih 30 odstotkov zelo pomembnih. Glas je potrebno negovati in govorne vaje večkrat ponavljati.