Anita tekoče govori slovensko, italijansko, nemško, rusko in francosko. Foto: EPA
Anita tekoče govori slovensko, italijansko, nemško, rusko in francosko. Foto: EPA
Toni Servillo in Paolo Sorrentino
Oskar za tujejezični oskar je minil brez presenečenj. Zmago je slavila Italija oziroma Paolo Sorrentino s svojo lirično hvalnico Rimu Neskončna lepota. Režiser se je v govoru zahvalil ustvarjalcem, ki so ga navdihovali, med drugim "Felliniju, Martinu Scorseseju, Talking Heads in Diegu Maradoni". Foto: Reuters
V Cannesu v družbi francoskega igralca in producenta Jean-Marca Barra. Foto: EPA

Tako je celovečerec Neskončna lepota (La grande bellezza) Paola Sorrentina, ki je na nedeljski podelitvi oskarjev v Los Angelesu prejel nagrado za najboljši tujejezični film, ob tem pa je prinesla veliko veselja tudi Gorici, opisala goriška igralka Anita Kravos s pravim imenom Antonella Cerminara.

V omenjenem filmu igra čudaško umetnico Talio Concept, ki bo številnim ostala v spominu zaradi umetniškega performansa, v katerem trči z glavo v zid. V omenjenem prizoru je Anita tudi čisto razgaljena, to pa ji ni predstavljalo nikakršnih težav. Zataknilo se je pri Sorrentinovi želji, da ostriže svoje dolge lase. "Pogumno sem mu rekla ne. In da ga ne bi razočarala, sem se slekla. Nekje moraš popustiti," je dejala za italijanski Messaggero in dodala: "Prava golota za nekega igralca je, ko pokaže svoja čustva, prava golota je, ko se v enem izmed prizorov dotaknem pravih čustev, ko zares jočem, to je prava golota."

Glavna vloga v filmu Neskončna lepota pripada italijanskemu igralcu Toniju Servillu, nastopajo pa še priznani igralci, kot so Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Roberto Herlitzka, Pamela Villoresi in drugi, kar Anito dela še bolj ponosno, ker je bila del takšne ekipe in filma, ki ga je z najžlahtnejšim kipcem nagradil tudi Hollywood.

Tudi Anito je pot vodila v Rim
Igralka, po mami Slovenka, po očetu pa Italijanka (njen oče je doma iz Kalabrije), se je rodila leta 1974 v Trstu. Ko je bila stara tri leta, se je preselila v Sovodnje, kjer je obiskovala slovenski vrtec in slovensko osnovno šolo. Študij je nato nadaljevala na italijanski nižji srednji šoli Locchi in na jezikovnem liceju Paolino D'Aquileia v Gorici.

Po dokončani višji srednji šoli se je vpisala na univerzo v Benetkah, kjer je študirala jezike, in sicer ruščino in nemščino. Gledališki igri se je približala že na Goriškem, leta 1998 pa se je preselila v Moskvo, kjer so jo sprejeli na prestižni Ruski akademiji za dramsko umetnost GITIS, piše Primorski dnevnik.

Igralka se je v preteklosti že izkazala v številnih filmih, med katerimi so Come l'ombra Marine Spada, Alza la testa Alessandra Angelinija in Italian movies Mattea Pellegrinija. Leta 2008 je nastopila v psihološkem trilerju Prehod režiserja Borisa Palčiča skupaj z Juretom Ivanušičem, Ivo Krajnc, Urošem Smolejem ...