Nikino delo ni ostalo neopaženo niti slovenskim glasbenikom. K sodelovanju so jo med drugim povabili že Saška Lendero, Turbo Angels, Manca Špik in Anžej Dežan. Foto: Miha Matevžič
Nikino delo ni ostalo neopaženo niti slovenskim glasbenikom. K sodelovanju so jo med drugim povabili že Saška Lendero, Turbo Angels, Manca Špik in Anžej Dežan. Foto: Miha Matevžič
NIka Kljun
Njen drugi (in tretji) dom sta London in Los Angeles. Foto: Miha Matevžič

Ples me spremlja noč in dan, s plesom živim, je kot zrak, brez katerega ne bi preživela.

Nika Kljun

Očarala me je zagnanost do plesa, plesalci so popolnoma predani plesu, a takšna pretiranost te lahko tudi uniči.

Nika Kljun
Nika Kljun
Nika za Nike. Foto: Plesna šola Bolero
Nika Kljun
Na delavnici hiphopa decembra lani. Foto: Plesna šola Bolero

Predstavljamo vam dekle, ki ji je bil ples položen že v zibelko, saj sta njuna starša plesna pedagoga in ustanovitelja šole Bolero. Nika je s plesom začela pri treh letih, kmalu pa ugotovila, da je "to to". Danes je več kot 30-kratna državna prvakinja, na evropskih in svetovnih prvenstvih v hiphopu osvaja najvišja mesta, svoje znanje pa kot plesna pedagoginja in koreografinja prenaša tudi na mlajši rod. Poleg tega pa je Nika tudi lepa ženska, ki je postala obraz morda najbolj znane športne znamke na svetu, in dekle, ki "miga" ves dan, tudi ko ni na plesnem parketu.

Kaj vam bolj laska, da vam rečejo, da ste odlična plesalka ali da ste lepa ženska?
Zagotovo je, tako kot vsaki ženski, tudi meni lepo slišati pohvalo, a ker je ples moje poslanstvo, mi pohvala na plesnem področju pomeni veliko več. Skozi čas pa sem se naučila, da tudi vsaka pohvala ni pristna, malo je ljudi, ki so iskreni in ti privoščijo uspeh. Z veseljem sprejmem vsako kritiko in pohvalo, a sem pri tem vseeno pazljiva.

Kako je videti vaš vsakdan, koliko ur dnevno posvetite plesu?
Ples me spremlja noč in dan, s plesom živim, je kot zrak, brez katerega ne bi preživela. Ker imam nepredvidljiv, razgiban in naporen urnik, bi težko natančno opisala svoj vsakdan. Svoj poklic "prinesem" tudi domov, saj živim v plesni družini. Veliko ter organizacije je treba postoriti tudi zunaj plesnih dvoran, kar terja zopet svoj čas, a če delo, ki ga opravljaš, ljubiš, potem pri vsem tem uživaš in vse obveznosti opraviš z veseljem.

Vaše plesno znanje ste izpopolnjevali tudi v tujini. Kje vse ste že bili in kaj vas je v tujini najbolj očaralo, morda ste bili nad čim tudi razočarani?
Bila sem že na skoraj vseh celinah, a najbolj domače se počutim v Londonu in Los Angelesu. Celodnevni treningi, koreografiranje, naporni in zahtevni nastopi na velikih odrih, zarošena ogledala na vajah in premočena oblačila - vse to ljubim, pa čeprav je včasih zaradi utrujenosti celo težko zaspati! (smeh) Očarala me je zagnanost do plesa, plesalci so popolnoma predani plesu, a takšna pretiranost te lahko tudi uniči. Najpomembneje je, da ostaneš zvest samemu sebi, da se ceniš, ostaneš na realnih tleh, se naučiš privoščiti tudi drugim in jih spoštovati in da rad delaš to, kar del aš. Veliko je nepridipravov z zlobnimi jeziki, ki ti hočejo prekrižati zaželene cilje in poti, a počasi se naučiš, kdo je res tvoj prijatelj, in drugi enostavno postanejo nepomembni del v tvojem življenju.

Kako skrbite za svojo postavo? Se zaradi neprestanega gibanja lahko kdaj tudi pregrešite?
O, seveda se! (smeh) Imam srečo, da imam dobre gene, a res je tudi, da je moj dan non-stop v gibanju. Sicer nisem sladkosneda, a se kdaj pregrešim s hitro prehrano, kar je moja slabša točka. (smeh) Zelo rada pa imam sadje, tako da v poletnem času češenj in jagod zagotovo ne manjka v kuhinji.

Ste povsem plesna družina, mati in oče sta plesna pedagoga. Sta zato vaša najostrejša kritika ali predvsem starša, h katerima se obrnete, ko vam je hudo ali vam na parketu ne gre?
Kritika je vedno dobrodošla, tako pozitivna kot negativna. Starša imam zelo rada in vem, da mi z odkritim mnenjem vedno hočeta le najboljše. Vedno sta mi stala ob strani, tudi ko sem bila najbolj na tleh, saj ima vsak vzpone in padce, me maksimalno podpirala in verjela vame. Sta dobra in prizemljena človeka, vedno pripravljena na pogovor in razumevajoča starša.

Tudi v Ljubljani je mogoče najti plakate z vašo podobo, ko reklamirate športno znamko Nike. Kako je prišlo do tega sodelovanja, so med drugimi izbranimi dekleti tudi kakšna slavna imena?
Od podružnice Nike pri nas sem prejela klic, ali me zanima predstavljati obraz svetovno znane znamke. Vse, kar je bilo potrebno, je bilo, da smo morali poslati na centralni Nike moj življenjepis in nekaj fotografij in potem čakati odgovor. Z Žigo Kmetičem sem sodelovala že nekaj časa, saj sem bila predavateljica hiphopa na konvencijah Nike, a ne on ne jaz si nisva upala niti misliti, da bom postala obraz celovite marketinške kampanje za pomladno kolekcijo 2009. Vedno sem le sanjala o tako velikem uspehu in občudovala svojo prijateljico Sofio Boutello na njihovih plakatih po vsem svetu. Spomnim se, kako mi je bilo nerodno, ko sva se v Ameriki med snemanjem videospota za Matta Pokoro in Timbalanda spoznali, bila je moj idol in si nisem mislila, da bova pozneje tako dobri prijateljici, kaj šele, da bom na njenem mestu pri blagovni znamki Nike! (smeh) Ponosna in vesela sem, da sem lahko vsaj malo pripomogla k prepoznavnosti naše države po vsem svetu. To je res prelep občutek.

V spodnjem posnetku si oglejte Nikin nastop na svetovnem prvenstvu leta 2005, s katerim je osvojila prvo mesto v kategoriji hiphop solo.

Kako je trenutno z vašim ljubezenskim življenjem, ste v zvezi?
Moram reči, da sem zelo srečna, saj imam poleg sebe osebo, s katero se imava neskončno rada, se podpirava, ceniva in zaupava. Res je super fant, ki točno ve, kako me spraviti v dobro voljo po dolgih in napornih dnevih, mi daje energijo in me zna pocrkljati, tako kot zna le on. Res je, da sva oba zelo zasedena in je težje najti čas le za naju, a zato takrat, ko sva skupaj, toliko bolj uživava in izkoristiva skupni čas najbolje, kolikor se da. (smeh)

Anja Pavlič

Ples me spremlja noč in dan, s plesom živim, je kot zrak, brez katerega ne bi preživela.

Nika Kljun

Očarala me je zagnanost do plesa, plesalci so popolnoma predani plesu, a takšna pretiranost te lahko tudi uniči.

Nika Kljun