Pavle Juhant, dobrosrčen župnik, ki se je razdajal in vsem ponudil roko, po 17 letih zapušča Tunjice in se seli v Žirovnico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pavle Juhant, dobrosrčen župnik, ki se je razdajal in vsem ponudil roko, po 17 letih zapušča Tunjice in se seli v Žirovnico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vsi, ki se poročijo, imajo naslednji dan krizo.

To je klofuta Bogu Stvarniku in zdravi pameti. Oprostite, tu ni debate. Ne bomo se sprenevedali. Tukaj si pa upam streljati.

O istospolnih porokah
Pavle Juhant
Mašo je znal v duhu sodobnega časa narediti privlačno, zato ni bilo težko ob nedeljah v klopi sedeti 45 minut. Gotovo je zaradi njega več ljudi prišlo v cerkev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Cerkev v Tunjicah
Pavle Juhant je zaslužen, da je tunjiška cerkev pred leti zasijala v novi podobi. Ko se je Pavle v nedeljo poslavljal, so se mu sokrajani zahvalili za ves trud. "Peter Pavel Glavar je postavil to cerkev, ti si jo obnovil," so med drugim dejali. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dušan Mravlje
Med tistimi, ki obožujejo Pavleta Juhanta, je tudi ultramaratonski tekač Dušan Mravlje. Za MMC je povedal: Vpeljal me je v življenje. Prej sploh nisem hodil v cerkev. Živel sem v Stražišču, prišel je k meni, ker je on tudi tekel. Začela sva sodelovati in me je spremljal. To je bilo pred 30 leti. Ostala sva prijatelja. Na tekih me je spremljal fizično ali psihično. Ko sem vzel križ v roke, sem vedel, da Bog pomaga, in to je - Pavle. Foto: www.dusanmravlje.si

Vasica pri Kamniku, ki jo krasi cerkev svete Ane, je bila v nedeljo, na Anin god, premajhna za vse, ki so želeli Pavletu stisniti roko v slovo. Če je včasih ob pomanjkanju časa na hitro opravil obred, je tokrat maša trajala skoraj dve uri. Za vsakogar si je vzel nekaj sekund, stisnil roko in se tudi pošalil. V soboto bosta z njegovim blagoslovom še zadnja mladoporočenca prisegla večno zvestobo. Nato se bo preselil v Žirovnico, kjer pa menda zaradi kazni eno leto ne bo smel maševati.

Bistvo človeka je srce!
Zakaj točno odhaja, noče na glas govoriti, ni pa skrivnost, da njegovo ravnanje nadrejenim ni dišalo. Pavletova priljubljenost je presegala normalne okvire. Župniki iz bližnjih župnij so vihali nosove, ker jim je pobral ves posel s porokami in svetimi krsti. Toda denar ni šel v njegov žep, ampak v prenovo cerkve in v dobrodelne namene. Prošenj za poroko je še zdaj ogromno, v nedeljo je prišla prej omenjena Špela. Koga vse je pospremil v zakon? "Bili so igralci, politiki, športniki, profesorji, pa tudi misice. Ne bom povedal, katere, mi bodo zavidali. Saj ni pomembno, vsi se strinjajo, da je bistvo človeka srce!"

Diskoteke pa v naši fari že ne bo!
Primož Peterka, Sandi Knavs, Sebastjan Cavazza in pred kratkim Manca Zver je le nekaj znanih Slovencev, ki jim je Pavle polepšal poročni dan. Ker je vesele narave, je pogosto prihajal tudi zvečer na ohcet. Anekdot med 17-letnim bivanjem pri cerkvi svete Ane je bilo ogromno. Pred leti je sobo v župnišču preuredil v družabne prostore. S tem je želel privabiti več mladine v cerkev, a okolica je seveda zagnala vik in krik, češ da cerkev spreminja v diskoteko.

Pozabljal zategniti ročno prestavo ...
Nenavadne so bile tudi njegove nesreče z avtomobili. Pred kratkim mu je avto spet ušel po bregu navzdol: "Kaj hočeš, Božja previdnost in pomoč. Parkiral sem, šel v župnišče po zdravstveno izkaznico, preden sem jo našel, pa je bil avto že v grabnu. Popravil mi ga je pa spet sam Papež!" Da ne bo pomote: Papež z veliko začetnico, mehanik iz bližnje vasi!


Z nedeljsko mašo ob prazniku svete Ane ste se poslovili od svojih faranov. Kako je bilo?
Lepo in prisrčno. Vsakomur sem dal roko, ga pozdravil in spomnil na temelje naše vere. Po maši je bil še kratek koncert Jureta Goričana, igral je Haydna in Ravela. Zunaj cerkve je bilo nato družabno srečanje.

Opaziti je bilo veliko grenkobe v vašem glasu. Ste žalostni, ker odhajate?
Tu je del domače duše, tu sem doma, tu so spomini. Vsi smo se poznali in bili prijatelji.

Kaj ste dobili za darilo?
Pevci so mi dali izjemno lepo sliko. Vaščani so zbrali tudi denarno pomoč, ki gre na Gorenjsko.

Znani ste bili po tem, da ste veliko pomagali ljudem v stiski ...
Treba je vlagati v ljudi, ne le v zidove ...

... širša javnost pa vas je poznala predvsem zato, ker ste poročili številne Slovence. Pa je kdo kdaj prišel k vam tudi zaradi krize v zakonu?
Vsi, ki se poročijo, imajo naslednji dan krizo, s katero notranje rastejo. Še Kristus jo je imel, pa je bil Božji sin. Rekel je: Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?

Je bila kakšna želja, da bi poročili istospolna partnerja?
Ne, nobene. To je stanje, ki ga narava ne podpira, kaj šele Bog. Te poroke so nične pred Bogom in naravo. To je klofuta Bogu Stvarniku in zdravi pameti. Oprostite, tu ni debate. Ne bomo se sprenevedali. Tukaj si pa upam streljati. Kaj si zmislijo parlamentarci, je njihov problem. Bučar je rekel: Največji problem današnje dobe je, da večina parlamenta nima zdrave pameti.

Ste kdaj obžalovali, da ste šli v duhovniški poklic?
Ne da bi obžaloval, sem bil pa včasih jezen. Posebej zaradi današnjih demokratov, ki sedijo v parlamentu.

Ste imeli veliko težav s cerkvenimi dostojanstveniki?
Jaz ne z njimi, morda le oni zaradi mene.

Kje je vzrok, da so vas premestili?
Malo sem tudi sam kriv, priznam, bila je napaka. Birokracija mi šepa, poleg tega imam še druge talente in ne morem vsega dohajati, ne morem biti sam za vse. Bil sem v Žabjaku v Črni gori. Si zamišljate, da bi moral kmet vsak dan Evropski uniji sporočati, kaj je dal kravi jesti in kaj je v iztrebkih. Saj ga kap zadene! Birokracija je bolezen.Če bi bil Prešeren birokrat, bi zlagal kvečjemu legokocke.

Vsi, ki se poročijo, imajo naslednji dan krizo.

To je klofuta Bogu Stvarniku in zdravi pameti. Oprostite, tu ni debate. Ne bomo se sprenevedali. Tukaj si pa upam streljati.

O istospolnih porokah