Domen Kumer in Petra Pečovnik sta postala bogatejša za 50.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Domen Kumer in Petra Pečovnik sta postala bogatejša za 50.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Gneča je bila velika. Foto: MMC RTV SLO
Maja Kljun
Maja Kljun je bila (pre)dobro razpoložena za zabavo. Foto: MMC RTV SLO
Katere so letošnje pesmi poletja?

Na festivalu, ki je potekal v organizaciji ene izmed komercialnih televizijskih postaj, je nastopilo 49 večinoma slovenskih glasbenih izvajalcev, ki jih je med 112 prispelimi prijavami predhodno izbrala strokovna komisija, v kateri so bili med drugim pevka Saša Lendero, razigrani televizijski voditelj Adel Djutović in operni pevec Nace Junkar, ki se je na videz "smrtno" dolgočasil, poleg pa je bila tudi manekenka in "dobra poznavalka holywoodskih razmer" Maja Kljun.

Vroče kot v peklu
Prireditev je povezovala dolgonoga Neža Marolt, na odru pa se ji je pridružil tudi Mark Žitnik. Zaradi obilice nastopajočih je vse skupaj trajalo kar nekoliko (pre)dolgo, organizatorjem pa za naslednjič priporočamo, da morda premislijo, da bi festival prestavili na kakšno drugo, bolj primerno lokacijo, saj so se mnogi pritoževali zaradi velike gneče in visoke temperature.

Po končanem tekmovalnem delu so nastopili še Čuki s hitro različico svoje Uuu, lanskoletni zmagovalci Turbo Angels, Saša Lendero in Rebeka Dremelj.

Tri nagrade za Casanovo
Podelili so kar nekaj nagrad - naj debitantka je postala Ela, nagrada za najboljšo festivalsko tematiko je romala v roke Sanji Grohar, ki je zapela pesem Greh v pesku, najboljši odrski nastop so imeli fantje iz skupine Casanova, ki so imeli s seboj največ navijačev, s katerimi so se veselili zmage tudi v kategoriji za najboljši aranžma, zapeli pa so pesem Robot. Za najboljšo melodijo je strokovna komisija razglasila pesem Prazan stan hrvaškega dua ET, nagrado za najboljši tekst je odnesla Urša Vlašič, ki je napisala besedilo za pesem Que Sera Sera - v izvedbi Mance Špik, za najboljšo pesem po mnenju prisotnih fotografov in novinarjev pa so razglasili skladbo Trga me, ki jo je zapela svetlolasa Maja Prašnikar, sicer z umetniškim imenom Maja P. Po mnenju preostalih obiskovalcev prireditve je imela najboljši nastop skupina Kristina, nagrada v višini 5.000 evrov pa je šla v roke nekdanje članice zasedbe Atomik Harmonik Špelce, ki je komisijo najbolj prepričala v kategoriji za najboljšega izvajalca. Petra Slapar pa je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo Blizu.

Komisijo najbolj navdušil Srb
V zadnjih treh in obenem najprestižnejših kategorijah so po vrsti zmage odnesli: Manca Špik z že omenjeno skladbo Que Sera Sera, ki je po mnenju radijskih postaj najbolj predvajana pesem, nagrado za najboljšo pesem po izboru žirije in s tem 2.000 evrov je prejel srbski pevec Nikola Burovac, ki se je predstavil z balado Neko kao ja, absolutna zmagovalca, ki sta postala bogatejša za 50.000 evrov, pa je s pesmijo Kamasutra postal štajerski dvojec - Domen Kumer in Petra Pečovnik.

Zmagovalec z nepričakovano "nagrado"
Nekdo pa s končnim zmagovalcem več kot očitno ni bil zadovoljen, saj je ob prihodu Domna in Petre na oder priletel kozarec, ki pa ju na (ne)srečo ni zadel in se je razletel po tleh. Ko smo že pri zanimivostih, lahko omenimo še nekoliko preveč "ambiciozen dekolte" Duške, lepše polovice dueta Amor (oglejte si na fotografiji) in pa novopečeno pevko Sanjo Grohar, ki ni toliko presenetila s svojim nastopom, ampak s svojim odhodom z odra, saj ji je zmanjkalo tal pod nogami in je padla "kot klada". Res nerodno, ni kaj.

Več o dogajanju boste našli v fotogaleriji, v priloženem videoposnetku na desni pa si oglejte izseke nekaterih pesmi.

Jure Rejec

Katere so letošnje pesmi poletja?