Pod videospotom za skladbo Žitije Miće Muriquija se je podpisal režiser Ven Jemeršić. Foto:
Pod videospotom za skladbo Žitije Miće Muriquija se je podpisal režiser Ven Jemeršić. Foto:
Zaklonišče prepeva
Skladbo Glasajte za nas je bila v takratnem predvolilnem času na nekaterih televizijskih kanalih prepovedana.
Zaklonišče prepeva
Za potrebe videospota Odoh majko u rokere so Zaklonišče prepeva znova 'zaposlili' največjega oponašalca Roda Stewarta na svetu – Aleša Roda.

Skupina se je slovenski sceni predstavila s pesmimi v srbohrvaškem jeziku in temami, ki so bile takrat za marsikoga nepremostljiv tabu. "Ko smo začeli, nam je bilo v veliko veselje, da smo lahko prodrli in se uveljavili. Uspešnice so potem sledile druga za drugo, predvsem zaradi dela, ki smo ga vložili v glasbo," razlaga Alič.

Rdeča zvezda in politična vsebina
Obenem so se poigravali z ikonografijo, ki v tistem času ni bila najbolj priljubljena. In kako pevec komentira trenutne predloge opozicije, da bi prepovedali ideološke simbole? "V tej zgodbi me moti, da proletarske simbole enačijo s svastiko. Tu gre za boj ideologij. Da se socializem oziroma komunizem enači z nacionalizmom, je zame nesprejemljivo. Vsi so se borili proti Hitlerju in vemo, da so bili komunisti po koncu vojne na strani zmagovalcev," pojasnjuje Alič.

Leta 1998 so ob pomoči producenta Žareta Paka posneli album Novo vreme - stare dileme, na katerem je bila tudi priredba generacijske himne Računajte na nas, ki jih je izstrelila v vrh slovenske rokenrolscene. "Veliko je k prepoznavnosti prispevalo dejstvo, da so vrteli naše spote na Videospotnicah in tako smo dobili tudi več koncertov," priznava Alič.


Mićo Muriqui - krivec za uspeh
"Vsak bend ima maskoto, prepoznavni znak in naš je bil Mičo. Bil je navzoč v vseh skladbah, neka rdeča nit, ki je povezovala naše pesmi in jih združila v neko celoto," razkriva del recepta za uspeh Alič. Ideja zanj pa je prišla iz preprostega norčevanja. "Skupaj z Mitjo Marussigom, našim nekdanjim basistom, sva sedela skupaj in si dajala nadimke. Že prej smo ga klicali Mičo, potem si je izmislil še priimek. Iz tega se je pravzaprav razvila cela zgodba," je še povedal Alič, ki skupaj s skupino proslavlja že vse leto, hkrati zbira material za novo ploščo in koncertira.