Foto:
Foto:
Janko Šopar o oddaji Tednik

Janko Šopar, ki je na voditeljskem stolčku zamenjal Barbro Jermann, je za MMC povedal, da je Tednik oddaja, ki skuša reševati velike težave malih ljudi. "Samo poglejte, v kakšni državi živimo," je voditelj namignil na številne težave, s katerimi se sreča navaden smrtnik.


Upoštevajo predloge gledalcev
Ideje za prispevke po navadi predlagajo sami novinarji, veliko predlogov pa dobijo tudi od samih gledalcev po pošti. "Nato se vsi skupaj usedemo in predebatiramo, katere zgodbe bomo vključili v oddajo," je pojasnil Šopar. In kateri dnevi v tednu so najbolj naporni? "Ja, prav gotovo sta to sreda in četrtek. V sredo je treba vse sfiniširati in pripraviti napovedi prispevkov ter kakšen komentar, v četrtek pa sledi izvedba," je povedal Šopar in dodal, da je petek tisti dan, ko si ekipa lahko malce oddahne.

Vabljeni k ogledu zadnje oddaje Tednika v preteklem letu, katere tematika je bila posvečena tudi obletnici.

Kaj pa prihodnost?
Ekipa Tednika si vsekakor želi še naslednjih 25 kar se da uspešnih let. "Lepo bi bilo, da bi imeli manj problemov, žal pa je vsako leto več težav in vedno več dela za nas," je še dodal.

Ekipa Tednika
Tedenske zgodbe pripravljajo v matičnem uredništvu šest redno sodelujočih novinarjev in nekaj občasnih sodelavcev, predvsem iz vrst dopisnikov doma in v tujini. Nad Tednikom je do zdaj bedelo šest urednikov: Branko Maksimovič, Jure Pengov, Tadej Labernik, Darko Marin, Drago Balažič in sedanji Otmar Pečko. Oddaje pa so do zdaj vodili Darko Marin, Drago Balažič, Barbra Jermann in sedanji voditelj Janko Šopar. Zanimivo je, da pred Darkom Marinom oddaja ni imela voditelja.

Tednik v številkah
Prvi Tednik je bil na sporedu 6. januarja 1983. Do danes so v uredništvu pripravili že 1.172 oddaj, v njih pa več kot 5.300 prispevkov in zgodb, ki si jih ob četrtkih pogleda povprečno okoli 200.000 gledalcev, starih nad 10 let (to je 26 odstotkov vseh, ki tisti trenutek gledajo televizijo).

A. M.

Janko Šopar o oddaji Tednik