Družabna kronika
Obeležje
Obeležje je najbolje videti iz zraka. Foto: Andrej Trček
       Z odkritjem obeležja bo Slovenija ustvarila in v svet poslala sporočilo, ki poudarja njeno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za progresivno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnemu zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega in povezljivosti, kar je osnova za kvalitetnejše bivanje v prihodnosti.       
 Spletna stran obeležja
Obeležje
Vizualna podoba nove kranjske pridobitve. Foto: Mestna občina Kranj

Dodaj v

V Kranju svetovna novost - obeležje, posvečeno tehnologijam blockchain

"Slovenija poudarja odprtost za digitalizacijo"
12. marec 2018 ob 12:41
Kranj - MMC RTV SLO

Na presečišču Ceste Staneta Žagarja in Gregorčičeve ulice (oziroma pred sodiščem) v Kranju bodo v torek odprli prvi spomenik, ki je namenjen tehnologijam blockchain. Z njim se želijo pokloniti "uporabnim perspektivam novih tehnologij".

Obeležje je postavila Mestna občina Kranj ob podpori podjetij 3fs in Bitstamp, v torek pa sta ga skupaj s predstavniki slovenske vlade odprla kranjski župan Boštjan Trilar in predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc. Obeležje je okrogle oblike z znakom za kriptovaluto bitcoin in dvema navpičnima črtama v sredini. Kot so opozorili v kranjski občini, se bitcoin v krožišču sicer ne nanaša na digitalno, torej kriptovaluto, temveč na tehnološki okvir omrežja blockchain. "Ker pa je bitcoin prva implementacija kriptovalute (transakcijska valuta na omrežju blockchain), torej prva, ki je izkoristila potencial tehnologij blockchain veriženja podatkovnih blokov, je posledično tudi simbolika enaka," so dodali.

Spomenik ima celo svojo spletno stran, na kateri so zapisali, da tehnologije verižnih podatkovnih blokov oziroma blockchain predstavljajo "neusahljivi vir nove aplikabilnosti v vsakdanjem življenju družbe ter s tem posameznikov. Zaradi svoje decentraliziranosti je njihova raba mogoča v zdravstvu, javni upravi, distribuciji prehrane, kulturi ter pravzaprav v vseh bivanjskih sferah. S tega vidika gre pri tehnologijah veriženja podatkovnih blokov torej za eno izmed ključnih in osrednjih inovacij zadnje dekade, ki ne predstavlja zgolj osnove novega vala digitalne ekonomije, marveč pooseblja tehnološki mejnik, ki ga bodo posamezniki v prihodnosti sprejeli kot samoumevnega pri svojih vsakdanjih opravilih. Tehnologija verižnih podatkovnih blokov namreč zagovarja logiko avtomatskega algoritmičnega ustvarjanja zaupanja med posamezniki. In to je tisto, kar predstavlja jedro za (so)grajenje prihodnosti in (so)bivanje ter s tem za boljši jutri."

"Povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema"
Kranjsko obeležje temu tehnološkemu okviru bo kot prvo tako ne zgolj na slovenskih tleh, marveč tudi na svetu služilo kot poklon njenim uporabnostnim perspektivam. Vpetje spomenika na povezovalno krožišče pred kranjskim sodiščem bo tako "simboliziralo decentraliziranost povezovanja, ki ne vodi zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ne bo središčno, marveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost."

"Z odkritjem obeležja bo Slovenija ustvarila in v svet poslala sporočilo, ki poudarja njeno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za progresivno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnemu zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kvalitetnejše bivanje v prihodnosti," so dodali.

Tri tone težek sedemmetrski obod z znakom B v sredini
Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, je obeležje dva tedna nastajalo v delavnici Aleksandra Frančeškina po zamislih Selmana Čorovića. Gre za tri tone težek sedemmetrski kovinski obod, ki obkroža simbol tehnološkega okvira omrežja blockchain. Izdelan je iz kovine corten, zato bo obeležje v prihodnje ohranilo rjast videz in ne bo zahtevalo posebnega vzdrževanja. Obod obeležja je krožnica in se na ta način povezuje s prostorom umestitve - krožiščem, v katerega je umeščen simbol bitcoin, kot tehnološki okvir, a le kot opomin na priložnost, ki smo jo vsi kot prvo zaznali v povezavi z novimi, tehnologijami blockchain.

Simbolika umestitve prav na to kranjsko krožišče je večplastna; krožišče predstavlja stičišče, iz katerega vodijo številne poti, v smislu primerljivosti s kriptosvetom pa so prav tehnologije blockchain zagotovo tiste, ki ponujajo neslutene možnosti in priložnosti, aplikativnosti.

A. P. J., foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
Đorđ Buš
# 12.03.2018 ob 13:42
Tri tone težak sedemmetrski obod z znakom B v sredini

V Kranju kadijo do฿ro robo
K_ris
# 12.03.2018 ob 13:28
Bodo izdelavo plačali z bitcoini?
tanj
# 12.03.2018 ob 13:15
Kranjsterdam...
dharma
# 12.03.2018 ob 13:17
Najbolj žalostno je to, da avtorji koncepta nikakor niso zmožni zagovarjati instalacije. Ker žal niti ne gre za koncept s katerim želiš dati refleksijo na določeno stvar. Da pa postaviš zgolj spomenik, značko, logo tistega česar fan si je pa ravno tako naivno kot kip Bruce Leeja v Bosni. Odločno proti.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 13:37
Kranjčani imamo izkušnje s kortenom, poglejte samo rjasti Globus - zaradi nevzdrževanja eno od najgrših zgradb v mestu. Še dobro, da je nova knjižnica rešila eno od njegovih fasad.

Le kaj bi bili narobe, če bi namesto znaka za bitkojn, ki ga zaradi vodoravnega položaja itak ne more videti nihče od mimoidočih, ali mimovozečih, razen potnikov, ki pristajajo ali vzletajo na Brniku, posadili rože za katere bi skrbelo bližnje hortikulturno društvo?
K_ris
# 12.03.2018 ob 15:01
@ronzi

Rečte županu da postavitev spomenika za rondo ni več aktualna :) zaj so razgledni stolpi v modi :)


To še pride. Znak za bitcoin so itak postavili vodoravno, tako da ga brez razglednega stolpa ne moreš videti.
7up
# 12.03.2018 ob 13:16
Ko človek že misli, da nižje ni mogoče iti.. se najde lokalni šerif, ki pograbi nepredstavljivo bizarno idejo!
7up
# 12.03.2018 ob 13:36
Guinness

No jaz osebno, kaj bolj grotesknega-bizarnega, še nisem videl :)

Če že hoečjo delati na novih tehnologijah, naj raje poskrbijo, da bo okolje bolj privlačno za "star-up" podjetja. "Kip" v tej smeri ne pripomore popolnoma nič...
Guinness
# 12.03.2018 ob 13:08
nekaj krat sem ze na fb zasledil to novico. Do sedaj sem bil preprican, da gre za salo. Drugace pa dobra reklama, to bo hitro zaokrozilo po spletu.
ronzi
# 12.03.2018 ob 15:00
Rečte županu da postavitev spomenika za rondo ni več aktualna :) zaj so razgledni stolpi v modi :)
K_ris
# 12.03.2018 ob 14:39
@whitwice

Tud kaksen turist vec bo na racun tega zasel v Kranj.

Ideja je svetovna. Bravo Trilar in obcina.


Škoda samo to, da se najbolje vidi iz zraka (piše tudi pod sliko v članku). Malo pa dvomim, da bo to takšna atrakcija, da bi turisti helikopterje najemali, da bi si šli krožišče pogledat.
RoSeR
# 12.03.2018 ob 15:08
Povezava je zelo očitna in logična ... Bitstamp > Kranj.
Enigma4ever
# 12.03.2018 ob 14:52
A Trilarja avtomobilska nesreča ni nič izučila? Očitno še vedno posega po alkoholnih pijačah...
ga_moram_imet
# 12.03.2018 ob 14:38
Za reflektorje na stadionu pa ni.
rexaf
# 12.03.2018 ob 13:55
Ko digitalna tehnologija dobi analogni spomenik.
Ne vem, ce je to ravno v koraku s casom.
Jonson
# 12.03.2018 ob 13:20
Z odkritjem obeležja bo Slovenija ustvarila in v svet poslala sporočilo, ki poudarja njeno odprtost za digitalizacijo,.....
Sporočilo se pošlje z dejanji, ne spomeniki. Spomeniki se postavijo za spomin nekega že uveljavljenega dosežka, zato pa ime 'spomenik'.
Binder Dandet
# 12.03.2018 ob 14:36
Mi mamo največjega:) Pa še vrti se menda.http://www.mladina.si/146445/otoki-presenecenja/

Ampak ko gledam zgornje skulpture, so vse povezane s preteklostjo. Tale kranjski očitno hoče biti povezan s prihodnostjo.
nevem
# 12.03.2018 ob 13:12
Sicer zanimivo. Upam, da so idejni očetje obeležja, tudi glavni investitorji.

Ko pa je govora o "cortenu"... ga je treba znati tudi pravilno uporabljat. Prvo, kar bo pri obravnavanem obeležju nastalo, bo rjav krog rje v, zdaj še prelepi, zeleni trati...
Majestic12
# 12.03.2018 ob 15:43
Naj jim postavijo albanskega orla :)
Peter F.
# 12.03.2018 ob 14:40
Fiktiven denar je nov bog očitno.
Guinness
# 12.03.2018 ob 14:00
7up: No jaz osebno, kaj bolj grotesknega-bizarnega, še nisem videl :)

Jaz sem iz Maribora...
Guinness
# 12.03.2018 ob 13:31
Ko človek že misli, da nižje ni mogoče iti.. se najde lokalni šerif, ki pograbi nepredstavljivo bizarno idejo!


Smo ze sli dostikrat nizje kot pa s tem rondo-jem. Mene je novica nasmejala.
K_ris
# 12.03.2018 ob 16:03
@7up

Razgledni stolp z možnostjo samomorilskega skoka za vse, ki se bodo opekli s kriptovalutami. Pristaneš znotraj kroga. Čim bolj v center.
ronzi
# 12.03.2018 ob 15:49
@ronzi

Rečte županu da postavitev spomenika za rondo ni več aktualna :) zaj so razgledni stolpi v modi :)

To še pride. Znak za bitcoin so itak postavili vodoravno, tako da ga brez razglednega stolpa ne moreš videti.

pa obvezno zipline z stolpa v rondo :)
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 15:47
@Guinness

S kvantnim računalnikom (ki ga verjetno praktično delujočega za reševanje kripto-problemov ne bo še par desetletij) lahko prepišeš kompletet blockchain od prvega bloka naprej - pomeni da lahko ustvariš kompletno novo stanje distribuiranega sistema popolnoma po svoji podobi/želji. V primeru bitcoina bi to pomenilo, da lahk vse spravis na svoj wallet ... pa "nikomu nista" :-)

Hotel sem samo povedati - da se spomeniki postavljajo, ko je stvar/človek/tehnologija dokazana skozi desetletja če ne stoletja (ne pa po par letih).
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 19:31
spomenik padlim borcem..
Machete
# 12.03.2018 ob 18:20
Ne moralizirajte, če niste zraven, ste pa najbolj pošteni in delavni in seveda premeteni, da se v kaj takega ne spuščate. Če ni z lopato narejeno, je nateg.
Ples
# 12.03.2018 ob 14:50
Čuden spomenik, glede na fotke ... Očitno se ga ne da niti dobro fotkat, nič ne bo s selfiji.
trpotec
# 12.03.2018 ob 23:58
Grdobija tako v estetskem kot v simbolnem pomenu. Ampak česa drugega kot spomenika plehkim grebatorskih japijem tako ne gre pričakovati od intelektualno in kulturno zaostalih ljudi, ki šerifujejo omenjenim krajem.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 20:40
Spomenik Bruce Leeju v Bosni, spomenik Chucku Norrisu na Hrvaškem, državljanstvo Srbije Stevenu Segalu, spomenik bitkonju v Sloveniji.

Lahko vzameš državo iz Balkana, a ne moreš vzeti Balkana iz države.
firbec111
# 12.03.2018 ob 18:46
boro007

Priznaš ali ne, danes v tem stanju v katerem te valute so, so dobre zgolj za hitre zaslužke in hitre izgube... In seveda za zabijanje procesorskega časa za računajne Hash-ov, se pravi da zna bit da za brez veze uporabljamo električno energijo. Če že ne pri Bitcoinu pa vsaj pri mnogo drugih ker vse sigurno nimajo prihodnosti...

sej en 10 let nazaj si imel tudi yahoo in Google, vsi vemo kdo je zmagal in isto bo pri cryto nekaj jih bo propadlo nekaj jih bo mogoče spremenilo svet, zagotovil tako kot v življenju pač ni. se pa kot praviš da trenutno zaslužit ali pač tudi izgubit lep denar. pač malo se je treba izobraziti pa pač ne poslušat borznih posrednikov in njihovih najbolj neumnih izjav, kot če pa že vsaka frizerka o tem govori. pač po pameti
coffeecup
# 12.03.2018 ob 16:55
Malo me tematika in način spominjata na postavitev spomenika Billu Clintonu v Prištini.
7up
# 12.03.2018 ob 15:56
Mogoče je naslednja faza, da bodo nad tem krožiščem zgradili še razledni stolp. Če bodo naredili stekleni strop, bo "B" znak odlično videl.

Evropska sredstva že kličejo!
davide
# 12.03.2018 ob 15:41
A to je županov poslednji projekt preden se spoka?
gejzir
# 12.03.2018 ob 15:32
Ah, dajte no, to mora biti fake news. RTV nas farba, to ne more biti res ...
Lesnikovsok
# 12.03.2018 ob 15:26
oh ja kranj.. kjer se je v dvajestih letih edino to krožno naredilo... da ne govorim o tem da je kranj med večjimi mesti v sloveniji in niti dvopasovnice neznajo narest. govorim za vhod v kranj iz strani ljubljane(avtocesta) in vhod iz strani nakla....
da ne govorimo še o ostalih cestah, ki bi nekje v bosni rekli da je makadam.
ThePianoGuy
# 12.03.2018 ob 14:21
Da bi blochchain lahko postal valuta, bi bilo potrebno sestaviti tako digitalno valuto, da bi vlada po potrebi regulirala velikost valute v obtoku.

Taka valuta že obstaja. Imenuje se evro ali pa dolar. Nakažem ga digitalno prek ebanke. Kaj si hotel povedati?

Po drugi strani pa, ko banki zmanjka denarja, se enostavno zapre in mi ga zapleni (Ciper 2013). Ali pa vlada... ko sproži hiperinflacijo (Nemčija po prvi vojni, Jugoslavija...). Mislim, jupi, res je fajn ta denar, ki ga lahko vlada po želji tiska in regulira :(
Đorđ Buš
# 12.03.2018 ob 13:52
฿odo na sodišču rudarili
trpotec
# 13.03.2018 ob 00:01
Kot so napisali predhodniki, to je v ligi bosanskih kipov Bruce Leeju in hrvaškega Chucku Norrisu. Balkan je žal bolj v glavah kot pa na zemljevidih in to je to, kar ostane, ko izobraženi kulturno zreli ljudje emigrirajo v druge kraje.
red_horse
# 12.03.2018 ob 15:44
Slovenci smo bili vedno svetovni prvaki v naivnosti: catch the cash, am-way, homeopatija, danes pa frizerke, ki ti razlagajo o blockchainih. Pa nimam nic proti tehnologiji, samo dejstvo je, da se navadne ljudi z bitcoini nategije.
25kur
# 12.03.2018 ob 14:52
bo mario dragi popi... boste moral eu sredstva za krožišče vrnit
Deep_G
# 12.03.2018 ob 14:38
Bolano! Totalno!!!!
DrKošarke
# 12.03.2018 ob 21:17
Hehe se bom s svojim Audijem A4 kupljenim na kripto enkrat prevozil to križišče. Just for fun :) :)
leonis
# 12.03.2018 ob 20:28
Kot je nekdo že prej povedal, imajo Bosanci kip Bruce Leeja, mi imamo zdej kip kriptovalut, te dni pa so tud v Zagrebu dobil kip Chuck Norrisa :D
boro007
# 12.03.2018 ob 18:50
@firbec111

Se strinjam, ta "po pameti" je najboljši predlog... Trenutno bi si upal vložiti le denar, ki ga absolutno lahko pogrešim...

Nisem še nič vložil ker do sedaj nisem imel denarja ki bi ga lahko pogrešal, in ker sem po naravi ziheraš.
prim00z
# 12.03.2018 ob 17:03
Slovenija bi morala postati kriptooaza in pritegniti čimveč mladih podjetij iz te sfere.
piarija
# 12.03.2018 ob 15:51
večje bedarije pomoje še nism vidu.....kaj je sploh smisel tega?
Alchemist
# 12.03.2018 ob 14:57
Ni mi jasno zakaj je potrebno slaviti nekaj, kar še nimamo pojma kako se bo razvijalo in kako bo vplivalo na nas.

#samodaseonasgovori
piarija
# 12.03.2018 ob 13:53
tole pa nima nobenga smisla...
kingeston
# 15.03.2018 ob 08:28
Ljudje se zgražajo...

zgražajo se zato ker so zabiti in zaplankani. pa še favšni po vrhu. to je edini razlog.
sicer pa so ovce samo zato da se strižejo...
Kazalo