Vatikanski trg bo krasila slovenska smreka

Priznana cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič že od leta 2011 v Vatikanu pred veliko nočjo okrasita baziliko svetega Petra. Zdaj so ju povabili, da okrasita tudi glavno božično jelko na trgu svetega Petra in druge jelke po vatikanskih uradih. Ob sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem so se odločili za tradicionalne slovenske okraske iz oblancev in slame.

"Gre za promocijo Slovenije, vemo, da jo 60 odstotkov pokriva gozd, in tako je tudi naše osrednje sporočilo pri teh krasitvah: Slovenija je zdrava, čista, zelena in trajnostno naravnana," pojasnjuje cvetličarski mojster Peter Ribič.

Sabina Šegula pa ob tem dodaja, da se ti okraski izdelujejo iz lesenih oblancev. "So ročno narejeni in pravzaprav želimo pokazati, da imamo Slovenci kar nekaj lepe tradicije. Okraske delamo iz lesenih oblancev in pa slame, hkrati pa uporabljamo novodobne tehnike."

Odločili so se, da z izdelavo okraskov tako rekoč povežejo vso Slovenijo, k sodelovanju so povabili celo vrsto ustanov in društev, akciji pa rdečo nit daje tudi medgeneracijsko sodelovanje, kar podpira tudi papež Frančišek.

Ob upoštevanju vseh trenutnih varnostnih ukrepov zdaj učijo mentorje skupin, ki bodo delale okraske. "Prek teh mentorjev, ki jih izobražujemo takole na terenu, da bi to znanje šlo v družbene mikrocelice – družino, kjer bi lahko izdelovali okraske, in vsi skupaj bi radi pokazali, da zmoremo več," je sklenila Šegulova.

Z akcijo želijo zaznamovati tudi 30. obletnico samostojne Slovenije.