Največji, najbolj množičen in eden najbolj prepoznavnih festivalov na Štajerskem in v Sloveniji, Festival Lent, bo tudi letos okrnjen. Foto: MMC RTV SLO
Največji, najbolj množičen in eden najbolj prepoznavnih festivalov na Štajerskem in v Sloveniji, Festival Lent, bo tudi letos okrnjen. Foto: MMC RTV SLO
Na promenadi se bo nadaljeval že ustaljeni kulinarični Sladolent. Foto: MMC RTV SLO

Bistveno krajši in skromnejši kot pretekla leta je bil že lani, saj organizatorju, Narodnemu domu, primanjkuje denarja. Tudi zato še danes ni jasno, kakšen bo program letošnjega festivala, kar je ključno za dobro promocijo v tujini. Kot pravijo na Zavodu za turizem, bi oglaševanje festivala morali začeti že januarja.

Osrednje prizorišče letošnjega Lenta bo Trg Leona Štuklja, ki bo prevzel vlogo manjkajočega glavnega odra na Dravi. Tukaj bodo potekale operne in baletne predstave ter glavnina Folkarta. Glasbeni nastopi bodo v Sodnem stolpu, na Jurčkovem odru in v Salonu uporabnih umetnosti, postavitev priljubljenega Večerovega odra je še pod vprašajem. Na promenadi se bo nadaljeval že ustaljeni kulinarični Sladolent, za otroke bo poskrbljeno v ArtKampu v mestnem parku. Prizorišča torej poznamo, program pa za zdaj ostaja neznanka. Trženje festivala v tujini je zato oteženo.

"Dogodki, ki so seveda znani vnaprej, so veliko prepozno na pladnju in dejansko so se naše prve promocijske aktivnosti že končale," je povedala Janja Viher iz Zavoda za turizem Maribor. Na zavodu za turizem pri trženju festivala sodelujejo z organizatorjem Narodnim domom. V prihodnjih letih želijo privabiti čim več tujih turistov. "In da bi s tem seveda spodbujali prenočitev v našem mestu, kar pa na preteklih festivalih Lent ni bilo mogoče zaznati," pravi Viharjeva.

Festival bo trajal od 24. junija do 2. julija. Tudi letos bo nekoliko okrnjen in skrajšan na devet dni. "Ni toliko težava v intenzivnosti dni, ampak v kakovosti ponujenih programov. Za turizem so pomembni vsaj od dva do trije 'highlightsi', s katerimi nagovarjaš obiskovalce in jih prepričuješ ne en mesec ali dva pred začetkom festivala, ampak vsaj pol leta prej," je opozorila na težave Viharjeva.

A organizator se bo moral tudi letos zelo potruditi, da bo zagotovil potrebna sredstva. Občina bo prispevala okoli 200 tisoč evrov. Še vsaj dobrih 500 tisočakov bo moral od različnih sponzorjev zbrati Narodni dom.

Festival Lent tudi letos okrnjen
Festival Lent tudi letos okrnjen