Zmagovalni trenutek. Foto: Žiga Culiberg
Zmagovalni trenutek. Foto: Žiga Culiberg

"Joker je noro napeta igra in do konca ne veš, kako bo. Bilo je nepričakovano in zelo dobro. Ne vem, kaj še lahko trenutno rečem. Sigurno si bom privoščil kakšno potovanje za ta denar," je, potem ko je osvojil glavno nagrado v kvizu Joker, povedal Tomaž Toplak, magister politoloških znanosti, inženir računalništva, ljubitelj kvizov in dvakratni državni reprezentant v krlingu.

Tomažu sicer skoraj nobeno področje ni bilo povsem tuje, do 20.000 evrov pa ga je pripeljalo premišljeno vlaganje jokerjev in nekaj tveganja. Zmaga ga je presenetila, saj po njegovi oceni ni dovolj zgolj široko splošno znanje, ampak je treba imeti, "kar veliko sreče pri tem, da se pojavijo vprašanja, ki v splošnem veljalo za težka/manj poznana, a vseeno padejo v področja, ki človeka zanimajo. S tem sem imel kar srečo."

Vabljeni k branju pogovora z voditeljem kviza Mariem Galuničem

Mario: "V studiu nam je zastajal dih"

"Joker je zares skrbno domišljena igra, kjer do zadnjega vprašanja ni jasno, ali bo tekmovalec uspešen ali ne, čisto vse se lahko spremeni. Toda Tomaž je očitno dobro premislil, kaj mu prinašajo jokerji in kako jih bo trošil, da mu jih bo nekaj ostalo za na konec. Pri zadnjem vprašanju je celo veliko tvegal, bil sem zelo presenečen nad njegovo odločitvijo, a igro je odigral v stilu največjih igralcev. Veliko znanja, veliko sreče in predvsem veliko poguma in tveganja. V studiu nam je zastajal dih, a konec je bil fenomenalen," je svoje občutke strnil tudi voditelj kviza Mario Galunič.

Joker, kviz
O kvizu Joker

Joker je televizijski kviz znanja, v katerem mora tekmovalec odgovoriti na deset vprašanj, pri vsakem ima na voljo štiri odgovore, a samo eden je pravilen. Nujno je, da tekmovalec odgovori na vsa vprašanja in šele po zadnjem, desetem vprašanju, dobi nagrado. Za pomoč ima tekmovalec na voljo sedem jokerjev. Vsak joker omogoča, da odstrani enega od nepravilnih odgovorov. Pri vsakem pravilnem odgovoru se tekmovalec povzpne za eno stopnjo na denarni lestvici, ki je sestavljena takole: 0 €, 200 €, 500 €, 1.000 €, 3.000 €, 7.000 € in 20.000 €. Tekmovalec ima v občinstvu tudi sotekmovalca, z njegovo pomočjo lahko dobi dva dodatna, bonus jokerja, možnost dodatne pomoči pa je tudi super joker, ki omogoča, da na eno izmed vprašanj odgovori tekmovalec skupaj s sotekmovalcem.