Večino moških poljubljanje žensk privlači. Foto: EPA
Večino moških poljubljanje žensk privlači. Foto: EPA

Kot je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi Texas v Austinu, pa obratno ne drži - ženske namreč ne bi pokazale prav nič razumevanja, če bi si njihov dragi privoščil avanturo z osebo istega spola.

Raziskovalci so 718 študentov prosili, naj si zamislijo, da so v dolgoletnem razmerju, nato pa jim ponudili nekaj različnih scenarijev varanja. Na splošno so ugotovili, da bi kar 50 odstotkov moških svojim ženskam oprostilo, če bi svoje spolne fantazije uresničevale z drugo žensko. Če bi jih dekle prevaralo z moškim, pa bi jo bilo pripravljeno nazaj v svoj objem vzeti 22 odstotkov pripadnikov močnejšega spola.

Bolje z drugo žensko kot z moškim
Pri ženskah so izsledki drugačni. Če bi fanta ujele pri varanju z drugo žensko, bi skoraj tretjina vprašanih žensk skušala prevaro pozabiti in nadaljevati razmerje. Če pa bi izvedele, da se gre njihov partner gejevske spolne igrice, se mu ne bi odreklo le 21 odstotkov deklet.

Raziskava je pokazala, da se odziv na varanje med spoloma loči, saj pri moških v tem položaju prevlada strah pred ogroženo moškostjo, pri ženskah pa strah pred osamljenostjo in zapuščenostjo.

Moški tako čutijo, da jih bolj ogroža moški tekmec, istospolno afero partnerice pa vidijo kot "priložnost, da bi se istočasno ljubili z več kot eno žensko, s čimer bi zadovoljili svojo potrebo po več spolnih partnericah", je dejala glavna raziskovalka Jaime Confer.