Kondom, ki se je ohranil iz leta 1640, uporabnika pa ni našel. Foto:
Kondom, ki se je ohranil iz leta 1640, uporabnika pa ni našel. Foto:

Ob 15. obletnici prve prodajalne kondomov na Dunaju so konec januarja v kleti neke trgovine z erotičnimi pripomočki odprli še muzej. Na sto kvadratnih metrih si lahko obiskovalci ogledajo zgodovino kondomov in različne primerke tovrstne zaščite, izdelane iz različnih materialov. Enourno vodenje je namenjeno tudi šolam v okviru spolne vzgoje.

Na ogled je tudi najstarejši kondom, ki so ga še neuporabljenega in s priloženimi originialnimi navodili našli pred dnevi v Lundu na Švedskem. Kondom izvira iz daljnjega leta 1640, na navodilih, napisanih v latinščini, pa je zapisano, da naj moški pred uporabo kondom potopi v toplo mleko, da tako zmanjša možnost bolezni.

Ideja za muzej se je sicer porodila poslovodji prodajalne kondomov Ingrid Mack, ki je leta 1994 s podporo društva za boj proti aidsu odprla specializirano trgovino Condomi. V letih 2003 in 2004 so presenetili z nenavadno akcijo, ko je kurir ob koncih tedna po telefonskem naročilu kondome dostavljal tudi na najbolj nenavadne naslove, tudi v parke ali diskoteke.

A. P.