Taylor Swift je domov odkorakala kot velika zmagovalka. Foto: Reuters
Taylor Swift je domov odkorakala kot velika zmagovalka. Foto: Reuters
Aretha Franklin je končno dobila poklon, ki si ga je zaslužila. Foto: Reuters

Njen nastop je bil v senci odziva ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ima zdaj njeno glasbo za 25 odstotkov manj rad. Toda na prireditev je prišla z razlogom (čeprav se je podobnih dogodkov v preteklosti izogibala) – z osvojitvijo nagrade za najboljšo izvajalko leta je presegla rekord Whitney Houston, ki je bila vse do sinoči največkat nagrajena izvajalka na podelitvi ameriških glasbenih nagrad. Po prejemu nagrade pa je Swiftova znova pozvala ljudi, da se udeležijo volitev.

Največ nominacij sta sicer zbrala raperka Cardi B in raper Drake, toda na koncu je Cardi B odnesla domov samo nagrado za najboljšo raperko oziroma hiphopersko izvajalko. "Rada bi se zahvalila svoji hčerki, ne samo zato, ker je moja, ampak ker me je navdihnila, da vsem pokažem, da so v zmoti. Rekli so, da mi ne bo uspelo, potem ko bom rodila otroka," se je zahvalila Cardi B.

Po drugi strani je veliko pozornosti požel Post Malone – najprej na račun nove pričeske, nato pa zaradi govora, ko je prejel nagrado za najboljšega pop-/rockizvajalca: "Nisem dober v govorih pred večjo množico, toda rad bi se vam samo zahvalil za nagrado in vam povedal, da vas imam zelo rad."

Na prireditev se je v vlogi izvajalke vrnila diva Mariah Carey – prvič po letu 2008. Njen glavni namen pa je bil, da predstavi prvi singel With You iz njenega prihajajočega albuma. Kot enega bolj zapomljivih nastopov je treba izpostaviti nastop Post Malona (s skladbama Better Now in Psycho), dua Twenty One Pilots s singlom Jumpsuit iz njunega zadnjega albuma Trench (omenimo samo, da je med njunim nastopom zagorel avto) ter Duo Lipa (s skladbama One Kiss in Electricity).

V nasprotju s podelitvijo videonagrad VMA, ko je Madonna namesto o Arethi Franklin govorila o sebi, so se organizatorji ameriških glasbenih nagrad potrudili in poskrbeli za glasbeni poklon legendi soula, kjer so bile v ospredju Gladys Knight, ter ikoni gospela Mary Mary in Cece Winans.

SEZNAM NAGRAJENCEV

Izvajalec leta: Taylor Swift

Novinec leta: Camila Cabello

Country izvajalec: Kane Brown

Pop/rock album: Reputation (Taylor Swift)

Soul album: ? (XXXTentacion)

Pop/rock duo ali skupina: Migos

Izvajalec popularne glasbe: Shawn Mendes

Country izvajalka: Carrie Underwood

Pop/rock skladba: Havana (Camila Cabello)

Soul/r'n'b izvajalec: Khalid

Turneja leta: Taylor Swift

Pop/rock izvajalec: Post Malone

Rap/hiphop izvajalec: Cardi B