Zasedba Quartissimo v sestavi Žiga Cerar (prva violina), Matjaž Bogataj (druga violina), Luka Dukarić (viola) in Samo Dervišić (čelo) z vokalistko Martina Majerle. Foto: Žiga Culiberg
Zasedba Quartissimo v sestavi Žiga Cerar (prva violina), Matjaž Bogataj (druga violina), Luka Dukarić (viola) in Samo Dervišić (čelo) z vokalistko Martina Majerle. Foto: Žiga Culiberg
Quartissimo: Love Simphony

Tako je določil žreb 30. januarja v Moskvi. Slovenija bo svojo priložnost za nastop na finalni prireditvi iskala skupaj z Albanijo, Azerbajdžanom, Hrvaško, Ciprom, Dansko, Estonijo, Grčijo, Madžarsko, Irsko, Latvijo, Litvo, Moldavijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Srbijo, Slovaško in Ukrajino.

Če se bomo uvrstili med prvih deset, bomo nastopili tudi v finalu, ki bo v soboto, 16. maja.

V finalu bo odločala tudi žirija
V obeh predizborih, 12. in 14. maja, bodo o nadaljnji uvrstitvi odločali gledalci in poslušalci z daljinskim telefonskim glasovanjem, v finalnem izboru pa bodo 50 odstotkov glasov prispevale strokovne žirije (v vsaki državi bo ta sestavljena iz petih glasbenih strokovnjakov), 50 odstotkov pa televoting. Tako želi Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) zmanjšati vpliv diaspor in s tem strokovnim žirijam dati večjo težo.

Martina že vajena evrovizijskega odra
Glasbo in besedilo za zmagovalno skladbo Eme 09 Love Symphony je napisal Andrej Babić, ki je bil tudi avtor pesmi Cvet z juga, s katero se je Alenka Gotar na Evroviziji leta 2007 uvrstila v veliki finale, priredbo pa Aleksandar Valenčić. Gre za zanimiv glasbeni eksperiment, ki združuje popritme s klasiko in ženskim spremljevalnim vokalom, katerega lastnica je Martina Majerle, ki je že vajena evrovizijskega odra, saj je bila spremljevalna vokalistka pri Gotarjevi v Helsinkih, sicer pa kot spremljevalna vokalistka sodeluje z mnogimi uveljavljenimi glasbeniki.

Zasedba bo prihodnje mesece izkoristila za promoviranje skladbe, konec meseca pa se Quartissimo odpravlja v Sarajevo v Bosno in Hercegovino, kjer bodo kot gostje nastopili na tamkajšnjem nacionalnem izboru.

V Moskvo na 54. izbor za pesem Evrovizije bodo Quartissimo in Martina Majerle odpotovali 4. maja skupaj s tričlansko delegacijo RTV Slovenija. Prva vaja na odru Olimpijske arene v Moskvi pa jih čaka že dan pozneje.

C. R.

Quartissimo: Love Simphony