Člani skupine LeeLooJamais so sinoči v polni katedrali Kina Šiške predstavili svoj četrti studijski album z naslovom Excuse My Imagination. Obenem pa je bil to tretji album, ki ga je s skupino posnela njihova prvotna pevka Lara Love. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Člani skupine LeeLooJamais so sinoči v polni katedrali Kina Šiške predstavili svoj četrti studijski album z naslovom Excuse My Imagination. Obenem pa je bil to tretji album, ki ga je s skupino posnela njihova prvotna pevka Lara Love. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Lovro Ravbar
Ravbar je znova pokazal vse svoje znanje na pihalih, ki pa so pri novih skladbah malce bolj potisnjena v ozadje, kot so to bila pri albumih Country Club Music in Nextasy. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
- Excuse My Imagination
- Favourite Things
- Slovenka
- Show Show
- Hands Naked
- From Russia With Love
- Night Phone
- Povej mi
- Ne zameri mi
- Tik tak
- Still I Try
- Get To Know Me
- Highlight
- Rain Dance (feat. Koolade)
- This Is It
- Modeli (feat. Grega Skočir)
- Neki zame
----------------------------
- Briga me
- Call me
- To je moj dan
Rok Lopatič
Klubski zvok novega albuma - kakor ga opredeljujejo nekateri - je v veliki meri posledica LeeLooJamaisovega mojstra črno-belih tipk Roka Lopatiča, ki je tudi tokrat največji vtis pustil s svojimi krajšimi vmesnimi 'prehodi' na meje klasike - ko klaviature zvenijo kot klaviature. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Jernej Trobentar
Največ vzklikov iz prvih vrst je sinoči prejel kitarist Jernej Trobentar. In tudi pozornosti. Tako smo lahko večji del njegovih izvirnih - koncertno navdahnjenih - solaž spremljali v ospredju napis: 'Jerry we want to have your children.' (V slovenščini: Jerry, s tabo želimo imeti otroke). Nad tem je bil presenečen tudi Trobentar (oz. Jerry, kakor ga tudi kličejo) po koncu koncerta. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Koolade
Skupini sta se pridružila dva posebna gosta: hrvaški producent Koolade (na fotografiji) pri skladbi Rain Dance in pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir v duetu večera - z Laro Love sta odpela Modele z albuma Nextasy. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Lara Love
Za sam nastop so člani skupine pripravili tudi svetlobni šov. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Lara Love
Tipično oklepanje mikrofona je pevka večkrat prekinila s premikanjem po odru. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka
Lovro Ravbar
Kot je Ravbar povedal za MMC, se za nadaljnje nastope še dogovarjajo. 'Delali bomo na eni turneji bližnjih sosedov, potem pa malo višje. Igraš v Berlinu za 50 ljudi in rečeš, da si igral v Berlinu. Greš v London in rečeš, da si igral že v Berlinu, in tako to gre. Tako so vsi naredili,' je pojasnil strategijo saksofonist. Foto: MMC RTV SLO/NiNocHka

Vsaj za njihove oboževalce, ki so zrasli ob zvokih skladb njihovega prvega albuma Pod vplivom in Nextasyja, na katerih se je v vlogi prvega glasu predstavila Lara Love. Po drugi strani pa je njihov najnovejši studijski album Excuse My Imagination za vse tiste, ki so skupino spoznali šele s prihodom nove (zdaj že stare) pevke Christine na njihovem predzadnjem albumu Country Club Music, naravna nadgradnja spogledovanja LeeLooJamais s "overproduced" glasbo (se pravi naravni inštrumenti v tako imenovani overproduced zvočni sliki).

Prvo razsodišče je bila polna katedrala Kina Šiške, kjer so Lara Love kot vokal, Lovro Ravbar na saksofonu, Rok Lopatič na klaviaturah in Jernej Trobentar na kitari ob spremljavi Mihe Korena na basu in Davida Debevca na bobnih (ter občasni vokalni spremljavi Tadeje Molan in posebnih gostov) sinoči predstavili svoj novi album z obogatenim repertoarjem. Tega so sestavljale stare uspešnice z albumov Pod vplivom in Nextasy, torej "Larinih albumov". "Oproščali ste domišljiji vseh tistih, ki so bili na odru," je o promocijskem koncertu za MMC dejala pevka skupine Lara Love.

In sodeč po (promocijskem koncertu značilno) večino časa medlemu sodelovanju zbranih, jim je bilo za njihovo domišljijo, ki se je dve leti kanalizirala v obliko okroglega ploščka, oproščeno. "Bilo je zagotovo po naših najboljših pričakovanjih. Seveda pa ne veš, kako bo z obiskom vse do zadnjega dne," je bil z odzivom in obiskom zadovoljen saksofonist Ravbar.

Komercialno zastavljen zvok
Že na podlagi vseh treh singlov, ki so jih člani skupine predstavili pred izidom albuma - Still I Try, Night Phone, Show Show -, in nastopa na letošnji Emi s pesmijo Slovenka je bilo jasno, da so se organski zvok saksofona, kitarska igrivost, klaviaturska preciznost posavske skupine, ki je nastala na temeljih "jammsessionov", ob vedno bolj komercialno usmerjenem vokalu usmerili na nove poti oziroma tržišča.
Nove skladbe in stare uspešnice
Z novim albumom so prišli takoj iz snemalnega studia v precej (plesno in pevsko) zadržan center urbane kulture. In po nekajminutni zamudi so svoje novitete predstavili v dveh tesno povezanih kosih, ki so jih kot čvrsto vezivno tkivo skupaj povezovale stare uspešnice. "Da ne boste šli prekmalu domov," je z nagovorom začela venček železnih uspešnic s prvih dveh albumov Lara Love.
Le skladbe z albuma Country Club Music so sinoči ostale neme. "Ne doživljam jih tako, kot jih je Kristina. To niso moji komadi, to so njihovi komadi. Če bomo slučajno kdaj imeli kakšno sodelovanje, bom zelo vesela, če bo zapela z nami kakšen komad," je o vzrokih, zakaj je bilo tako, pojasnila pevka.
Prav prvi glas LeeLooJamaisa je imela ob vrnitvi za sabo (za številne domače pevke in popevkarice) zavidajoče sodelovanje z didžejema Sharkom in Sylvainom (Call me) in še danes nedotakljivo mesto na seznamu predvajanja vseh večjih klubov po Sloveniji. Klubska glasba je po odhodu bobnarja Iva Rimca - ki je skupino zapustil zaradi osebnih razlogov, a hkrati je po besedah Ravbarja ves čas nastajanja novega albuma skupini sugeriral in celo kritiziral njihove domislice - potrkala na vrata LeeLooJamaisa.
Ne samo zvok, tudi za vizualnost poskrbljeno
Vsi, ki spremljajo delo zasedbe, so seveda sinoči vedeli, da jih čaka nepredstavljivo predvidljivo. S fluorescenčnimi modnimi dodatki in ob 3D-animaciji za njimi so nekaj pred pol deseto zvečer na oder pritekli člani skupine in začeli svoje novo poglavje z Excuse My Imagination - prvo skladbo istoimenskega albuma. "Nismo prišli zavlačevat. Prišli smo vam pokazat, kaj nam dogaja v glavah, kaj nam dela naša domišljija," je v uvodnem nagovoru ure in pol dolgega nastopa zbrane nagovorila pevka.

Pevka je zase značilno oklepanje mikrofona za vsako ceno in mrkih pogledov v neznano večkrat kot običajno zamenjala s premikanjem v radiju od klaviaturista do kitarista. Za spoznanje daljši je bil tudi očesni stik z občinstvom. "Če nekaj čutiš in verjameš, ti tudi ljudje verjamejo. Jaz res končno čutim, kar mi je manjkalo," je spremembo v nastopanju obrazložila Lara Love.
Kar se je pokazalo že po vokalno malce slabše slišani prvi skladbi večera (vokal smo v nadaljevanju večera lahko slišali malo bolje kot na začetku), je balada Favourite Things le potrdila. Rdeča nit, ki je sicer malo manj izrazita, ostaja tudi pri četrtem studijskem albumu ista - Ravbarjev saksofon.

Poziv "Send me love" je prvič močneje premaknil občinstvo ob poslušanju edine skladbe z novega albuma, ki je zapeta v slovenskem jeziku. Sicer pa je to bila odlična primerjava, kaj pravzaprav Lari Love pomeni petje ob živi spremljavi, saj je vse izzvenelo veliko prepričljiveje kot njeno "lovljenje" na matrico posnetega instrumentala Slovenke na Emi.
Pravi prikaz novega zvoka je prišel z venčkom Show Show, Hands Naked, From Russia With Love in Night Phone. Do tri besede izstopajoči refreni, Larini prehodi od nižjih do ne (pre)visokih tonov, Lopatičeva "tehnaža" skoraj v slogu drum'n'bassa na klaviaturah, Trobentarjevi udarni rifi in v ozadju narekovalcev ritma - Korena na basu in Debevca na bobnih - je koktajl vsega, kar se lahko kaj kmalu konča brez okusa.

"Včasih tudi tekmuješ, če se spreš s kom v skupini. Ne, ne, saj se hecam. To moraš poštudirati, da koga ne "povoziš" z zvokom. Nas je šest instrumentalistov. Mogoče smo bili v preteklosti celo preveč "nagužvani", zdaj pa smo veliko delali v tej smeri, da nismo," je pojasnil za MMC Ravbar.
Stare uspešnice dvignile razpoloženje
Svoj repertoar v Kinu Šiška so povezali s starimi uspešnicami, v katere jih je s sprehodom po klavirskih tipkah pod sojem žarometa uvedel Lopatič. Prearanžirane Povej mi, Ne zameri mi in Tik tak so bile tiste, ki so zbrane najbolj razveselile ter vsaj malo razpele in vrnile občutek koncerta, kakršnega so v preteklosti znali narediti člani skupine.

"Gremo samo naprej. Tisto, kar je bilo, je bilo. Kar bo pa v prihodnosti, pa bo samo to, kar zdaj čutimo. Če bo pa v življenju kakšna potreba po tem, pa bomo to naredili z največjim veseljem," je na vprašanje, kako bodo vključevali svoje stare uspešnice v novi repertoar, odgovoril Ravbar.
Vrnitev nazaj na novi album so sinoči premišljeno začeli s prvim singlom novega albuma Still I Try, ki so ga predstavili v vročih poletnih dneh prejšnjega leta. Ta je naznanil prihod “dance track” albuma. Tako so se popolnoma odmaknili od “iskanja novih občutkov v tisočkrat preigranih skladbah”, kakor je njihovo glasbeno udejstvovanje pred več kot letom dni za MMC opisal Lopatič.

Koolade in Skočir kot posebna gosta
Predstavljanje svojih poskusov poudarjanja minimalizma ob razkošju zvoka so nadaljevali s skladbami Get To Know Me, Highlight in This Is It. Vmes pa se jim je kot posebni gost pridružil hrvaški didžej in producent Koolade, ki je s svojim "talk boxom" popestril še neodkriti potencial plošče Rain Dance.
Kot drugi gost, ki pa je vrnil vzdušje nazaj v stare čase, pa se je na odru skupini pridružil pevec skupine Big Foot Mama, Grega Skočir, sicer njihov veliki prijatelj. Skupaj z Laro Love sta predstavila posebej za ta nastop prirejeno skladbo Modeli. "Meni je pri tem najbolje, da ima Lara takšen 'angel voice', on pa ima takšen pristen 'rock'n'roll voice'. On je edini slovenski Rolling Stone," je duet pokomentiral Ravbar za MMC.
Kot vrhunci spet stare uspešnice
Prvi del nastopa so veliki oboževalci slovenskega rock'n'rolla, kakor tudi sami poudarjajo na svojih nastopih, končali s svojim približkom tega - Neki zame. Prav s to skladbo so se leta 2008 želeli "odkupiti" vsem tistim oboževalcem, ki so jih zapustili zaradi menjave pevk. Laro Love je po izpeti izjemno uspešni plošči Nextasy v skupini nadomestila mlada pevka Christine, ki pa se je v novi začrtani smeri – s poudarkom na saksofonu, bobnih in njeni (nepopolni) angleščini – končala z vrnitvijo nove stare pevke. "Vse naredim z razlogom in vse naredim tako, kot mora biti. I love myself and I love LeeLooJamais," je svojo vrnitev pokomentirala pevka za MMC.

Po ponovni vrnitvi na oder okoli pol enajste ure zvečer je Lara po uvodnih vrsticah Briga me oder prepustila moškemu delu zasedbe (ki jih niti ob vrnitvi niti ob koncu ni poimensko predstavila, je pa med nastopom poudarila: "Ker to sem jaz, Lara Love, in to so LeeLooJamais!"). Instrumentalisti so dobili svoje minute za nenadzorovano izražanje mojstrstva na svojih glasbilih, ki je bilo čez celoten večer nekako zapakirano tako, da je hkrati izstopalo in se še vedno po robu skladalo v harmonijo s celoto. Predvsem pa so zadnje skladbe pripadle Trobentarjevi kitari. "To je kanaliziranje energije. Jaz skušam tisto, kar doživljam tisti trenutek, da pride ven. To je moja izraznost," je svoje "uničujoče" kitarske rife po nastopu pokomentiral za MMC Trobentar.
Nadvse presrečni, da jim bogat repertoar, ki ga premorejo s skladbami s prvenca Pod vplivom, presežkom domače glasbene produkcije leta 2004 Nextasy in zadovoljivim instrumentalnim dosežkom iz leta 2007 Country Club Music, ni več treba razvrednotiti (v smislu lastnega ida) s priredbami skladb Beyonce, Destiny’s Child in Usherja (kot smo jih lahko bili od njih vajeni v preteklosti), so tako na sinočnjem koncertu kot edino "priredbo" zaigrali Larino Call Me, ki jo je - že omenjeno - posnela v sodelovanju z didžejem Sylvainom.
Čas, ko so jih z oboževalci združevali džez, funk, r’n'b, pop, rap in celo nekaj rocka, je za njimi in misli so usmerjene naprej. Svojo predvidljivo neprevidljivost za stare poslušalce kljub vsemu skrivajo za starimi “železnimi” uspešnicami, ki jim dodajo delce svežine, drugače zapakirajo in ponudijo za konec (To je moj dan).
Kdo bo oprostil njihovi novi domišljiji in kdo ne, pa bo pokazal čas. A izdelka nikakor ne soditi po zvoku ujetem na albumu. V živo je vedno drugače. In to v pozitivnem smislu.

Nekaj utrinkov s promocijskega koncerta si lahko ogledate spodaj.

- Excuse My Imagination
- Favourite Things
- Slovenka
- Show Show
- Hands Naked
- From Russia With Love
- Night Phone
- Povej mi
- Ne zameri mi
- Tik tak
- Still I Try
- Get To Know Me
- Highlight
- Rain Dance (feat. Koolade)
- This Is It
- Modeli (feat. Grega Skočir)
- Neki zame
----------------------------
- Briga me
- Call me
- To je moj dan