Rožnata je na partyjih še vedno 'zakon'. Foto: MMC RTV SLO
Rožnata je na partyjih še vedno 'zakon'. Foto: MMC RTV SLO
Umek: Vsako leto je bolje!

Medtem ko so se po Prešernovem trgu, kjer je 40-letnico praznoval legendarni Radio Študent, razlegali predvsem zvoki rocka in punka, se je na drugem koncu mestnega središča zbrala v živahne barve odeta druščina (v velikem številu kar rosno) mladih ljubiteljev elektronike.
V Križankah se je namreč zgodil Dan elektronike s podnaslovom 1605 Music Therapy, sedaj že uveljavljeno srečanje vodilnih svetovnih glasbenih in vizualnih ustvarjalcev na področju avantgardne plesno-elektronske kulture, kot so zapisali organizatorji. Glavni namen prireditve po njihovih besedah ostaja promocija plesno-elektronske glasbe kot enega ključnih gibal pop kulture zadnjih dveh desetletij.

Ob gostitelju "terapije", legendarnem "fotru" elektronike Umeku, čigar nastop je bil nesporen vrhunec večera, so v letnem gledališču Križank nastopili še Dubfire (Deep Dish), Gel Abril, Tomy Declerque, Vladimir Ačič (1605), F. Sonik, Fedja, Royter in Vj Rasta.

Po desetih urah plesa v Križankah so se nato v večini še prav nič utrujeni udeleženci dogodka iz Križank množično preselili v klub InBox na obrobju Ljubljane, kjer se je zabava (nastopili so Luca Bacchetti, Shlomi Aber, Alex Neri in Matthew Hoag ter seveda Umek, ki je bil v InBoxu za gramofonom precej dlje kot v Križankah) nadaljevala do poznih jutranjih ur.

A. K.

Z Umekom do vrhunca

Umek: Vsako leto je bolje!