Bernarda in Peter sta eno izmed tekmovalk, Alenko Gotar, napovedala kar z opernim petjem. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Bernarda in Peter sta eno izmed tekmovalk, Alenko Gotar, napovedala kar z opernim petjem. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Alenka Gotar
Temnolasa sopranistka je navdušila tudi sotekmovalce. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Zablujena generacija
Zablujenci so s svojim povabilom na ples dodobra razgreli občinstvo. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Martin Perović
Komaj 18-letni Martin je s svojim nastopom očitno prepričal gledalce in se uvrstil v finale. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Dean Vovod in Tonus Kitaris
Dean Vovod in Tonus Kitaris si želita narediti hit. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

V sobotni finale se je uvrstilo sedem skladb, ki so jim gledalci namenili največ glasov. To so Alya, Dean Vivod & Tonus Kitaris, Sebastian, Don Corleone, Zablujena generacija, Alenka Gotar in Martin Perović.

Letos se najbolj odmevno slovensko glasbeno tekmovanje odvija na Gospodarskem razstavišču, prvi večer pa je tekmovalcem delal družbo znani voditeljski par, Peter Poles in Bernarda Žarn.

Večer se je začel primerno letošnjemu jamesbondovskemu letu - Peter Poles se je namreč predstavil z besedami: "Dober večer, sem Poles, Peter Poles!" Potem pa je oder zasedel lanski zmagovalec Anžej Dežan in gledalcem osvežil spomin na Plan B.

Tekmovanje so odprli člani skupine Panda
Prvi so na Emin oder stopili glasbeniki, ki so na slovenski sceni prisotni že 20 let, slast slovenskega izbora za evrovizijsko popevko pa so že izkusili. Gre za zasedbo Panda, ki je zapela pesem Nemirna leta. Za njimi se je predstavila zasedba z mnogo krajšo kilometrino na glasbenih odrih - trije fantje in plavolaso dekle sestavljajo Lunapark, gledalce pa so skušali prepričati s skladbo Slike. Eva Moškon, "tista iz dueta z Janom Plestenjakom", si je spet omislila moško družbo - dva kitarista, ki se skrivata za imenom Črnobelo. Trojica je stavila na balado Ljubim se, a se jim vseeno ni uspelo prebiti v veliki finale. Cvet z juga je pesem, ki jo je odpela širši množici (še) neznana Alenka Gotar, temnolasa sopranistka, ki nastopa tudi v Salzburgu in Ljubljani.

Zablujenci so zatresli oder
Zablujena generacija, skupina štirih mladeničev iz Idrije, nas je nato povabila na plesni parket s skladbo Kdo hoče plesati z menoj? Za njimi se je oder nekoliko spraznil, saj je svoje tri minute dočakal Jernej Dermota, solist, ki igra tudi na prečno flavto. Zapel jepesem Moj planet. V drugo polovico nastopajočih nas je s pesmijo Zadeni me popeljal Martin Perović, 18-letnik, ki je Srbijo zamenjal za Maribor, predstavil pa se je tudi na festivalu MMS. "Naj svet zakriči! Vulkan zagori! V vrtincu tornada le jaz in ti!" To je refren poskočne pesmi "štajerskega slavčka" Sebastiana, ki predvsem mlajša dekleta s stasom, plesom in glasbo osvaja že kar nekaj let.

Prvi večer polfinala so zaključili posebneži
Od energije je oder prekipeval tudi pri Alyi, za katero je bila prav Ema '04 in skladba Fluid odskočna deska za naskok na vrh najbolj priljubljenih slovenskih izvajalk. Uspešnost Fluida je skušala doseči (ali še bolje, preseči) pesem Vizija. Ana, Bojan in Gašper, krajše Diona Dimm Team, so glasove nabirali s skladbo Oče (Father). Zanimivo, beseda oče je v besedilu omenjena le enkrat. Ekscentrični Dean Vivod in njegov v baletno krilce opravljeni prijatelj Tonus Kitaris sta se v pesmi Hitmejker pridušala: "Kdaj bom naredu hit?" Prvi večer slovenskega izbora za Evrosong pa je sklenil "mafijski boter" in eden glavnih likov oddaje Hri-bar Don Corleone, ki je svoje glasilke razmigal s skladbo Bella mia.

Med napetimi desetimi minutami glasovanja so se predstavili člani zasedbe Eroica, sledila pa jim je Nuša Derenda, ki je zapela venček svojih skladb.

Čaka nas še en večer
V petek zvečer bo na vrsti še drugi predizbor, ki ga bosta vodila Mojca Mavec in Gorazd Dominko, v katerem boste gledalci izbrali še drugim sedem finalistov.

Letos je zasnova Eme malce drugačna, saj je 23 skladb izbrala posebna strokovna komisija, ki so jo sestavljali Vojko Sfiligoj, Patrik Greblo, Lojze Kranjčan, Alenka Godec in Miša Čermak. Ena izvajalka, Eva Černe, ki je zmagala na tekmovanju Bitka talentov v oddaji Spet doma, pa se je v predizbor uvrstila neposredno.

C.R.